Sedmogodišnjake tjeraju na front u Siriji

U izvještaju "Nije mjesto za djecu" UNICEF ističe kako više od osam miliona djece u Siriji i susjednim zemljama treba humanitarnu pomoć (AP)

Petogodišnji rat u Siriji natjerao je 2,4 miliona djece u izbjeglištvo, mnoga su stradala, a mnoga su postala vojnici, ponekad i u dobi od samo sedam godina, objavio je UNICEF u ponedjeljak, prenose agencije.

U izvještaju „Nije mjesto za djecu“, UNICEF ističe kako više od osam miliona djece u Siriji i susjednim zemljama treba humanitarnu pomoć, a međunarodni odgovor nije dovoljan.

„Pod opsadom ili u teško dostupnim područjima sada živi dvostruko više ljudi nego 2013. godine. Najmanje dva miliona onih kojima pomoć nije dostupna su djeca, uključujući više od 200.000 u područjima pod opsadom“, upozorava se u izvještaju.

Svako treće sirijsko dijete rođeno je u sukobu i raslo je u kontekstu „nasilja, straha, iskorjenjivanja“, navodi UNICEF. 

Pod opsadom je više od 450.000 ljudi, a mnogi su umrli prošle godine od gladi, navodi UN.

Uprkos prekidu vatre dogovorenom prošli mjesec, nasilje je nastavljeno. Prošle godine, prema podacima UNICEF-a, poginulo je 400 djece.

Drugi izvještaj nekoliko humanitarnih organizacija, uključujući i Oxfam, objavljen prošlog petka, pokazuje kako je, prema podacima UN-a, od aprila 2014. u Siriji poginulo najmanje 50.000 ljudi.

„Naročito zabrinjava trend sve češćeg regrutiranja djece. Djeca govore kako ih sukobljene strane aktivno potiču da se uključe u rat nudeći im poklone i ‘plate’ koje se kreću do 400 dolara mjesečno“, navode iz UN-a.

Bez škola i ljekara

Od 2014. regrutiraju se i mala djeca, ponekad u dobi od samo sedam godina. Više od polovine regrutiranih 2015. bila su djeca mlađa od 15 godina, navodi UNICEF.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) koristi ih i kao egzekutore zarobljenika, kako pokazuju njihovi užasavajući propagandni videosnimci.

Sukob je do sada pogodio više od 80 posto sirijske djece, odnosno 8,4 miliona, bilo da su u Siriji ili u egzilu. Od početka sukoba 15. marta 2011. rođeno je 3,7 miliona djece, među njima 151.000 u izbjeglištvu izvan države, u Libanu, Jordanu i Turskoj. Samo u Libanu rođeno je gotovo 70.000 sirijske djece.

Blizu 2,8 miliona djece u Siriji i susjednim zemljama ne pohađa školu.

„Polovina ljekarskog osoblja pobjegla je iz Sirije, a samo trećina bolnica je u funkciji. Na jednog ljekara prije je dolazilo približno 600 ljudi, a sada 4.000“, navodi se u izvještaju.

Države u susjedstvu Sirije primile su većinu od 4,8 miliona izbjeglica, a Evropa tek osminu tog broja, ističe UNICEF, koji procjenjuje da je za pomoć sirijskoj djeci ove godine potrebno 1,4 milijarde dolara, a dobio je tek šest posto traženog novca.

Drugi zajednički izvještaj humanitarnih agencija, nazvan „Potpirivanje vatre“, kritizira svjetske sile, uključujući i Rusiju, Veliku Britaniju, SAD, Francusku, Tursku, Katar, Saudijsku Arabiju i Iran zbog „intenziviranja vojnog angažmana u Siriji“.

„U različitom stepenu, te države, koje bi trebale imati ključnu ulogu u prekidanju patnji u Siriji, aktivno im doprinose“, ističe se.

Izvor: Agencije