Nova generacija Sirijaca rađa se u Jordanu

Više od trećine sirijske populacije činila su djeca do četrnaest godina. Prije sukoba bilo ih je gotovo osam milijuna.

Svi su na neki način pogođeni ratom, a prema novom izvješću UNICEF-a, najmanje 150.000 djece rođeno je u izbjeglištvu. 

Kad su prve sirijske izbjeglice stigle u Jordan, nisu mogle ni pomisliti da će ostati toliko dugo. Pet godina kasnije nova generacija rađa se u Jordanu.

U veljači Rima je postala 5000. beba rođena u bolnici UN-a u najvećem izbjegličkom kampu u toj zemlji.

Većina izbjeglica smještenih u kampu Zaatari došla je iz pokrajine Dara'a, s druge strane granice. U toj pokrajini počeo je ustanak prosvjedima protiv uhićenja i mučenja tinejdžera.

Veliko opterećenje za jordanske resurse

Još više od pola milijuna Sirijaca živi u jordanskim gradovima, što je veliko opterećenje za državne resurse. Vlada je zatvorila stotine kilometara granice sa Sirijom za izbjeglice, osim za ranjene.

A njih je mnogo… Među njima ima i djece te očeva i majki čiji su životi zauvijek izmijenjeni.

“Ranjen sam tijekom borbi. Zrakoplov nas je bombardirao. Bilo nas je 11, šestorica su poginula, a ostali ranjeni. Odveden sam u poljsku bolnicu”, svjedoči Qusay Ismael al-Wadi, sirijski borac.

Uskoro će se vratiti u Siriju kako bi prvi put vidio dvomjesečnog sina, rođenog nakon njegova ranjavanja i nazvanog po nećaku koji je poginuo u istom napadu. Iako je prekid vatre na snazi, ranjenici ne prestaju stizati.

“U početku većina je bila ranjena mecima ili u eksplozijama, a sada ima i slučajeva ranjavanja od nagaznih mina”, kaže Edgar Escalante iz organizacije “Liječnici bez granica”.

Fizičke, ali i psihičke rane

Jedan desetogodišnjak ranjen je gelerom. Kirurzi mu pokušavaju sanirati ranu na prsnom košu, koju liječnici u Dara'i nisu mogli.

“Više od 9.000 teško ranjenih Sirijaca liječeno je u Jordanu. Mnogi su prošli kroz program čiji je cilj izliječiti ne samo njihove fizičke nego i psihičke rane”, izvještava iz Jordana reporterka Al Jazeere Jane Arraf.

Ibtisam Massad je jordanska terapeutkinja iz organizacije “Liječnici bez granica”, koja pokušava pomoći djeci da se osjećaju sigurnim i da se izbore s traumama.

“Traume utječu na sve nas – na starije, djecu, majke… čak i na naše ponašanje i emocije”, kaže Massad.

Cijela jedna generacija Sirijaca uči živjeti s posljedicama rata.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Sirijci u Turskoj se kad god mogu okreću knjigama, tražeći u njima utjehu i smiraj.

Published On 13 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO