Njemačka neće mijenjati politiku prema izbjeglicama

Vladajuća konzervativna partija CDU kažnjena je na izborima zbog Vladine politike otvorenih vrata prema izbjeglicama (EPA)

Vlada Njemačke držat će se dosadašnje politike prema izbjeglicama, izjavio je danas glasnogovornik njemačkog kabineta, dan nakon što je desničarska stranka Alternativa za Njemačku (AfD) ostvarila dobar rezultat na regionalnim izborima.

“Vlada Njemačke nastavit će provoditi svoju politiku prema izbjeglicama svom snagom u zemlji i inozemstvu”, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Steffen Seibert.

Vladajuća konzervativna partija CDU, kancelarke Angele Merkel, kažnjena je na izborima u dvije pokrajine zbog Vladine politike otvorenih vrata prema izbjeglicama.

Uspon desničara

Stranka kancelarke Merkel izgubila je u pokrajinskom parlamentu Baden-Wuerttemberga i Rheinland-Pfalzu.

Analitičari tvrde da su njemački birači kaznili kancelarku zbog njene politike otvorenih vrata prema izbjeglicama kojih je više od milion ušlo u Njemačku u 2015. godini. 

Na pokrajinskim izborima za parlament Sachsen-Anhalta u bivšoj Istočnoj Njemačkoj je Kršćanska demokratska unija (CDU) i dalje najveća stranka.

Stranka krajnje desnice AfD nakon regionalnih izbora je zastupljena u polovini od šesnaest njemačkih saveznih pokrajina, čime ostvaruje dobru startnu poziciju za savezne izbore 2017. godine.

Prije izbijanja izbjegličke krize AfD je bio stranka na silasku, rastrgana unutrašnjim sukobima i borbom za vlast. Na krilima protivizbjegličkog pokreta u mnogim dijelovima zemlje AfD je doživio renesansu i u dobroj mjeri bi mogao promijeniti političku scenu Njemačke.

Izvor: Agencije