Bili ste Charlie, Pariz, hoćete li biti Ankara?

U posljednjem bombaškom napadu u Ankari poginulo 37, a ranjeno 125 osoba (EPA)
U posljednjem bombaškom napadu u Ankari poginulo 37, a ranjeno 125 osoba (EPA)

Na društvenoj mreži Facebook jedan je Britanac, koji živi u Ankari, pozvao svijet da pokaže saosjećanje sa žrtvama bombaškog napada u turskom glavnom gradu, u kojem je poginulo 37 osoba, kao što je to činio kada su druge evropske i svjetske prijestolnice bile meta terorističkih napada.

“Veoma je lako pogledati terorističke napade u Londonu, New Yorku i Parizu i osetiti bol i tugu zbog tih žrtava. Zašto onda nije isto tako kada je riječ o Ankari? Je li zato što jednostavno ne shvatate da Ankara nije ništa drugačija od tih gradova”, upitao je James Taylor.

U svojoj objavi, koju je podijelilo više od 23.000 korisnika Facebooka, Taylor je uporedio napad u Ankari sa eksplozijom bombe ispred robne kuće Debenhams u centru Northamptona, ili u centru Birminghama, ili na trgu Piccadilly u Londonu.

Naveo je da, suprotno mišljenju većine, Turska nije Bliski istok i Ankara nije ratna zona već “normalan moderan grad poput bilo kojeg drugog u Evropi, dok je Kizilay njeno srce”, piše Daily Sabah.

“Bili ste Charlie (Hebdo), bili ste Pariz. Hoćete li biti Ankara?”, upitao je Taylor.

U posljednjem bombaškom napadu u Ankari poginulo je 37, a ranjeno 125 osoba.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za jučerašnji napad, a neimenovani zvaničnik je naveo da preliminarni rezultati istrage ukazuju na to da je Radnička partija Kurdistana (PKK), ili neka grupa povezana s njima, odgovorna za napad.

Eksplozija je odjeknula u blizini centralnog parka Guven u nedjelju u 18:35 sati, a nakon nje čula se i pucnjava.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO