Kerry upozorio Rusiju i sirijski režim

John Kerry naveo da je u Siriji ubijeno 600 boraca grupe Islamska država Irak i Levant u posljednje tri sedmice (EPA)

Američki državni sekretar John Kerry pozvao je u Parizu na nastavak mirovnih pregovora o Siriji, koji bi se u ponedjeljak trebali nastaviti u Ženevi.

“Radujemo se nastavku razgovora u Ženevi”, rekao je Kerry nakon sastanka u Parizu sa šefovima diplomatija Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Italije i Evropske unije, prenio je AP.

Kerry je upozorio režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegove saveznike, uključujući i Rusiju, da ne ruše “krhko primirje” u Siriji za vlastite potrebe.

Ubijeno 600 boraca ISIL-a

“Ako režim i njegovi simpatizeri misle da mogu testirati granice, u nekim oblastima manje poštivati primirje ili ponašati se na način koji dovodi u pitanje njihovu posvećenost prekidu vatre, onda se varaju”, rekao je Kerry.

Dodao je da je u Siriji ubijeno 600 boraca grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u posljednje tri sedmice.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault kritizirao je izjavu sirijskog kolege Walida Muallema da bi razgovori o skidanju s vlasti Assada bili “crvena linija” u pregovorima.

Ayrault je tu izjavu nazvao “provokacijom i lošim signalom” za pokušaje da se dođe do mira.

Učesnici razgovora u Parizu objavili su, također, i zajedničko saopćenje o Libiji, u kojem su izrazili podršku vladi jedinstva.

Sirijski šef diplomatije Muallem rekao je u subotu da o sudbini Bashara al-Assada ne misli ni sa kim raspravljati te upozorio opoziciju da joj je bolje, ako to pitanje misli otvarati na pregovorima u Ženevi, da u ponedjeljak ni ne dolazi.

Izvor: Agencije


Povezane

Mnoga područja u Siriji i dalje su pod opsadom, a njihovi stanovnici koji su uspjeli pobjeći u Liban, opisuju stravične uvjete u kojima su živjeli.

Published On 09 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO