Erdogan: Pogledajte šta radi Zapad, a šta Turska!

Mi smo otvorili svoje granice ugroženim ljudima zato što smo pripadnici civilizacije dobra, kazao je Erdogan (Anadolija)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je poručio da će se Turska svojim vrijednostima boriti protiv svih onih koji pokušavaju muslimane predstaviti kao ‘teroriste’, a islamski svijet kao izvor terorizma, ubijanja i sukoba.

U obraćanju prisutnima na ceremoniji dodjela međunarodnih priznanja Fondacije Diyanet, Erdogan je istakao da će Turska uvijek bit na strani potlačenih i ugroženih te da će uvijek biti na strani pravde, bez obzira na to što neki drugi pokušavaju da zloupotrijebe i okoriste se patnjama miliona ugroženih u svijetu, prenosi Anadolija.

Turska će i dalje primati izbjeglice

Dodao je da je to njena historijska, vjerska i civilizacijska zadaća i da je u teškim vremenima zavade i sukoba u svijetu Turskoj ponovo pripala velika obaveza borbe za promociju dobra i pravednoga.

“Mi smo otvorili svoje granice ugroženim ljudima iz Sirije i Iraka i otvorili smo ih zato što smo pripadnici te civilizacije dobra. Nikada nismo pitali koliko će tih ljudi doći, a pogledajte šta Zapad radi. Prvo su govorili primit ćemo 300, pa 500 ljudi, a onda su stavili bodljikave žice na granice. Sada kažu da neće prihvatiti izbjeglice i od Turske traže precizne brojke, pa o kakvim brojkama govorite? Trenutno ovdje imamo zbrinuto tri miliona ljudi, a i dalje ćemo voditi politiku otvorenih vrata za sve ljude koji bježe pred bombama, bez obzira na cijenu, jer smo mi djeca civilizacije dobra i to nam je zadaća. Nikada nećemo dozvoliti uspjeh onima koji žele sve muslimane predstaviti kao teroriste”, kazao je Erdogan.

On je dalje kazao da u civilizaciji dobra nema mjesta za teroriste i organizacije poput ISIL-a, Boko Harama, PKK-a, PYD-a, YPG-a, niti Ku Klux Klana.

“Ako kažemo da se islamski svijet danas grči u međumeshepskim zavjerama, političkim podjelama i socijalnim nejednakostima, onda prvo moramo biti samokritični i preispitati svoja djela. Moramo se obavezati na zadaću koju nam je naša civilizacija dodijelila. Svaki izgubljeni tren ćemo gledati kako napreduje zlo nad dobrim i zlikovci nad ugnjetenima”, zaključio je Erdogan.

Izvor: Agencije