Test za Angelu Merkel na lokalnim izborima

U tri njemačke savezne pokrajine u nedjelju se održavaju lokalni izbori. To je prvi test kojim će se pokazati šta Nijemci misle o politici otvorenih vrata kancelarke Angele Merkel prema izbjeglicama sa Bliskog istoka.

Popularnost Konzervativne desne stranke Alternativa za Njemačku je u porastu.

Ankete prognoziraju pad za Demokršćansku stranku Angele Merkel u sve tri pokrajine.

Baden Wurtemberg pet godina ima saveznog premijera iz stranke Zelenih. U Rajnland Falcu 25 godina na vlasti su Socijaldemokrati, trenutno u koaliciji sa Zelenima. U Saskoj Anhalt, CDU vlada sa socijaldemokratima, i tamo demokršćani stoje najbolje, ali bi koalicija mogla izgubiti većinu.

Zbog izbjegličke krize, porast popularnosti bilježi desna populistička stranka Alternativa za Njemačku.

“Imamo politiku u kojoj se naša socijalna država, naš moralni koncept i njemački identitet prodaje kao da smo na tržnici”, kazao je Andre Poggenburg iz AFD-a.

Izbjeglička kriza

Kako su se usredotočili na imigraciju, imaju sve više glasova. Prije dolaska izbjeglica u augustu 2015, imali su manje od pet posto, a sada imaju dvostruko više, 11 posto glasova.

“Znamo da nisu svi ratne izbjeglice. Mi smo također ljudi, i želimo pomoći, ali ne želimo da od nas prave budale. A upravo to se događa, i zato smo ovdje da podržimo AFD. Sa starim strankama je gotovo”, rekao je jedan od pristalica AFD-a.

Angela Merkel, AFD smatra pojavom koja nestaje kada nestanu i teme na kojoj ta stranka temelji svoju popularnost.

Njemačka kancelarka tvrdi da se njihov program nekoć temeljio na protivljenju euru, no onog trenutka kada je kriza europske valute nestala, oslabila je i AFD-ova popularnost. Međutim, izbjeglička kriza još nije riješena.

Ispitivanja javnog mnijenja predviđaju da bi desni AFD mogao ne samo prijeći prag nego i postići dvocifreni rezultat.

Izvor: Al Jazeera