Spor o Assadu uoči mirovnih pregovora

Obje strane u pregovorima postavile su određene uvjete (Al Jazeera)

Nakon što je opozicija najavila dolazak na pregovore, i Vlada Sirije je potvrdila da će njihova delegacija doći u Ženevu 14. marta.

Ipak, obje strane postavile su određene uvjete. Opozicija ne želi nikakvu ulogu Bashara al-Assada u prijelaznoj vlasti.

Vlada u Damasku spremna je pregovarati, ali im je neprihvatljiva najava izaslanika Ujedinjenih naroda Staffana de Misture da će nakon tranzicionog perioda biti održani i predsjednički izbori.

‘Kršenje međunarodnog prava’

Sirijska vlada smatra da je izaslanik UN-a za Siriju prekršio međunarodno pravo kada je najavio nove predsjedničke izbore u Siriji.

“De Mistura je najavio da će u roku 18 mjeseci biti održani parlamentarni i predsjednički izbori. Parlamentarni izbori nisu sporni jer su prisutni u dokumentima iz Beča, a postoji i zaključak Vijeća Sigurnosti UN-a. Kada je riječ o predsjedničkim izborima, ne može De Mistura niti bilo ko drugi govoriti o predsjedničkim izborima”, ocijenio je Walida l-Moualem, ministar vanjskih poslova Sirije i dodao da se radi o isključivom pravu sirijskog naroda.

“Ono što je on rekao predstavlja kršenje svih međunarodnih normi na osnovu kojih se pregovori vode”, zaključuje šef sirijske diplomatije.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO