Schulz: EU i SAD nisu spremni za Trumpa

Predsjednik Evropskog parlamenta optužio američkog milijardera za populizam, dodajući da nema međunarodno iskustvo (EPA)

Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države i  Evropska unija nisu spremne za eventualni dolazak na čelo Bijele kuće kandidata za republikansku nominaciju na predsjedničkim izborima Donalda Trumpa.

Schulz je optužio američkog milijardera za populizam, dodajući da nema međunarodno iskustvo.

“Trump pripada grupi ljudi kojih ima i u Evropi, a koja za svaki problem ima nekog žrtvenog jarca, ali ne i konkretno rješenje”, rekao je Schulz za francusku televiziju I-Tele.

Sukobi demonstranata i Trumpovih pristalica

On je dodao da mu se više sviđa drugi kandidat čime je, navodi Reuters, mislio na vodeću kandidatkinju za demokratsku predsjedničku nominaciju, Hillary Clinton.

Trump je danas skup u Chicagu nakon što su izbili nasilni sukobi.

Stotine demonstranata okupile su se u dvorani na Univerzitetu Illinois u Chicagu satima prije početka Trumpovog skupa, nakon čega su izbili sukobi s njegovim sljedbenicima.

Izborni štab američkog multimilijardera saopćio je da je Trump nakon razgovora s policijom odlučio odgoditi skup za drugi dan, ali nije precizirano kada.

Policija u Chicagu, međutim, tvrdi je da je niko nije konsultirao.

Izvor: Agencije


Povezane

Za razliku od Trumpa, drugi kandidati za američku predsjedničku nominaciju nisu pozivali pristalice na nasilje niti govorili da bi rado nekoga udarili šakom u lice.

Published On 12 Mar 2016

Nije bilo uvreda, a kandidati su se uglavnom pristojno ponašali na republikanskoj debati održanoj u Miamiju. Donald Trump je bio pod pritiskom da objasni svoju retoriku o islamu, a Marco Rubio je, kako se činilo, imao prednost domaćeg terena.

Published On 11 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO