Rezolucija protiv zlostavljača u redovima UN-a

UN je naveo da je u 2015. bilo 99 optužbi za seksualno zlostavljanje, a od početka ove godine 25 (AP)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je usvojilo rezoluciju koja se po prvi put bavi problemom porasta seksualnog zlostavljanja koje čine pripadnici mirovnih snaga UN-a, a čiji je zadatak da brane civile u zemljama gdje se vode sukobi.

Rezolucija, čiji nacrt su sačinile Sjedinjene Američke Države, usvojena je sa 14 glasova ‘za’, dok je Egipat bio suzdržan, prenosi AFP.

UN je već mjesecima u fokusu zbog optužbi da su njihovi mirovnjaci seksualno zlostavljali djecu i silovali žene u nekim od najranjivijih regiona svijeta koje potresaju sukobi, posebno u Centralnoafričkoj republici i Kongu.

Zaštita žrtava zlostavljanja

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon je kazao da je rezolucija velik korak u naporima zemalja da se izbore sa štetom koja je načinjena seksualnim zlostavljanjem i iskorištavanjem.

Ban je pozvao da se zaštite i podrže oni koji su bili zlostavljani. Dodao je da se istražnje radnje u slučajevima zlostavljanja moraju ubrzati.

Rezolucija je usvojena nakon što su Sjedinjene Države, najveći finansijer mirovnih misija UN-a, kazale da žele da Vijeće sigurnosti UN-a pošalje jak signal, koji bi ukazao na to da ta organizacija neće tolerisati rastući problem.

“Zaklinjemo se žrtvama koje su mirovnjaci seksualno zlostavljali i iskorištavali da ćemo raditi bolje. Radit ćemo bolje kako bismo bili sigurni da će vas ‘plavi šljemovi’ koje šaljemo zaštititi“, kazala je američka ambasadorica u UN-u Samantha Power.

UN je naveo da je u 2015. bilo 99 takvih optužbi, a od početka ove godine 25.

Izvor: Al Jazeera i agencije