Kilis: Primjer za zbrinjavanje izbjeglica

Turski grad Kilis, koji se nalazi na granici sa Sirijom, nominovan je za Nobelovu nagradu za mir. U Kilisu živi više sirijskih izbjeglica nego stanovnika tog grada. Za nominaciju ih je predložila vladajuća, Stranka pravde i razvoja, koja je poručila da bi cijela Evropa trebalo da se ugleda na Kilis kao model u zaštiti ljudskih prava.

Sa brda iznad granice vide se izbjeglički kampovi u Siriji koji blješte na suncu. Svega nekoliko kilometara sjeverno odatle nalazi se turski grad Kilis, koji je primjer kako se sve može pomoći Siriji, ako postoji volja.

Kilis ima 90.000 stanovnika i još 120.000 Sirijaca, kojima Turska nije željela uskratiti pomoć.

Zauzvrat, oni su počeli raditi i privređivati zajedno s domaćinima.

U Kilisu izbjeglice žive već četiri godine. Život im nije jednostavan, ali kažu kako se tu osjećaju dobrodošlim. Navode kako ne namjeravaju iz Turske krenuti za Grčku. Vjerovatno zbog gostoprimstva koje je ukazanu na tom mjestu.

Za sve svoje napore, Kilis je nominiran za Nobelovu nagradu za mir.

Lokalno stanovništvo toliko je ponosno na svoje uspjehe da su u posjetu pozvali njemačku kancelarku Angelu Merkel, evropsku političarku koju najviše cijene.

Primjer ostatku Evrope

„Već je uobičajeno da Evropa optužuje Tursku za navodno autoritarnu vlast, manjak medijskih sloboda, probleme s ljudskim pravima i tako dalje. Ipak, način na koji se Turska bori s izbjegličkom krizom sušta je suprotnost od onoga kako to radi Evropska unija. Teško je zamisliti bilo koji evropski grad koji bi mogao biti nominiran za Nobelovu nagradu za ono šta je uradio Kilis“, javlja reporter Al Jazeere Laurence Lee.

Istražili smo šta ovdašnje lokalne vlasti misle o tome što Evropa zatvara svoje granice.

„U Kilisu danas živi više izbjeglica nego građana ovoga grada. Građani Kilisa s izbjeglicama dijele svoj grad, ulice i ovaj zrak. Vjerujemo da Evropska unija i Ujedinjeni narodi trebaju prepoznati ovaj primjer. Mislimo da bi Kilis trebao dobiti Nobelovu nagradu za mir“ navodi Hasan Kara, gradonačelnik Kilisa.

U drugim dijelovima Turske vlada velika netrpeljivost prema izbjeglicama, ali ne i u Kilisu. Evropske primjedbe na stanje ljudskih prava u Turskoj ovdje ne nalaze uporište.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

U Kilisu i okolini na jugoistoku Turske ima više od 100.000 izbjeglica i njihov broj je izjednačen sa domaćim stanovništvom.

01 Nov 2013
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO