Hollande želi jaču ulogu Evrope u Siriji

Francuski predsjednik kaže da Evropa treba pojačati diplomatski pritisak po pitanju Sirije (Anadolija)

Predsjednik Francuske Francois Hollande u subotu je rekao da Evropa treba povećati diplomatski pritisak kako bi se pronašlo rješenje za rat u Siriji i da ne treba stajati po strani.

On je dodao da ne treba čekati izbor novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država krajem ove godine da bi pojačali i preuzeli svoju odgovornost u rješavanju trenutno najveće svjetske krize.

SAD i Rusija su posljednjih nekoliko sedmica dominirali u diplomatskim naporima vezanim za Siriju.

Inicirali su održavanje novog sastanka i danas pozvali Ujedinjene narode da budu pokrovitelj indirektnih mirovnih pregovora u ponedjeljak u Ženevi.

“Evropa treba da bude prisutna na međunarodnoj sceni”, rekao je Hollande u subotu, nakon sastanka s evropskim liderima u Parizu, gdje će američki državni sekretar John Kerry u nedjelju održati razgovore s evropskim diplomatama.

Nema ustupaka Turskoj

Hollandeovi komentari uslijedili su nakon kritika koje je američki predsjednik Barack Obama uputio na račun francuske i evropske politike prema Libiji u časopisu The Atlantic, što je razljutilo mnoge u Evropi.

Francuski predsjednik isključio je mogućnost i najmanjeg ustupka Turskoj po pitanju ljudskih prava ili boravišnih viza za njene građane u Evropskoj uniji u zamjenu za potvrdu o kontroli dolaska izbjeglica.

“Ne smije biti ustupaka u području ljudskih prava ili kriterija oko liberalizacije viza”, izjavio je on prije nastavka teških pregovora između Ankare i 28 država EU-a koji će se doržati 17. i 18. marta.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO