Agenti opkolili Trumpa tokom protesta

Donald Trump večeras je održao skup u okolici Daytona u saveznoj državi Ohio, prvi nakon što je sinoć otkazan skup u Chicagu zbog nasilja.

Manja grupa njegovih političkih protivinika pojavila se na ovom skupu, a muškarca koji je pokušao skočiti na binu spriječili su tajni agenti, opkolivši Trumpa.

Nekoliko demonstranata je uhapšeno na skupu [Reuters]

Trump ne prihvata nikakvu odgovornost za otkazivanje skupa u Chicagu nego optužuje druge da su, kako kaže, profesionalno pripremili plan u Chicagu za ometanje njegovog istupa.

On dodaje da su njegove pristalice sjajni ljudi koji ne prave problem, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

Navodno će Trump kasnije održati govor u Cincinnatiju, za koji se ranije govorilo da je otkazan.

Haotične scene

Sinoć su se stotine demonstranata okupile u dvorani na Univerzitetu Illinois u Chicagu satima prije početka Trumpovog skupa, nakon čega su izbili sukobi s njegovim sljedbenicima.

Izborni štab američkog multimilijardera saopćio je da je Trump nakon razgovora s policijom odlučio odgoditi skup za drugi dan, ali nije precizirano kada.

Policija u Chicagu, međutim, tvrdi je da je niko nije konsultirao.

Dio sudionika uzvikivao je slogane u znak podrške Trumpu, a dio njih za demokratskog kandidata Bernieja Sandersa. Među njima je izbilo nekoliko fizičkih sukoba, dijelom zbog toga što su Trumpove pristalice pokušale demonstrantima oduzeti zastave.

Nasilje se nastavilo ispred dvorane, a snimci iz helikoptera prikazuju haotične scene u kojima policija pokušava razdvojiti sukobljene strane.

Prema saopćenju, povrijeđena su dvojica policajaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Za razliku od Trumpa, drugi kandidati za američku predsjedničku nominaciju nisu pozivali pristalice na nasilje niti govorili da bi rado nekoga udarili šakom u lice.

Published On 12 Mar 2016

Nije bilo uvreda, a kandidati su se uglavnom pristojno ponašali na republikanskoj debati održanoj u Miamiju. Donald Trump je bio pod pritiskom da objasni svoju retoriku o islamu, a Marco Rubio je, kako se činilo, imao prednost domaćeg terena.

Published On 11 Mar 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO