Mediji: Napadači iz Pariza na spisku ISIL-a

Mediji spominju dokumente u kojima je navedeno 16 pripadnika ISIL-a, a među njima i trojica pripadnika te grupe iz Bataclana (EPA)

Imena trojice počinitelja napada u Parizu u novembru 2015. na spiskovima su boraca grupe Islamska država Irak i Levant koji su nedavno izašli u javnost, prenijeli su njemački mediji.

Riječ je o Samyju Amimouru, Fouedu Mohammedu Aggadu i Omaru Mostefaiju, trojici francuskih napadača iz Bataclana, odgovornih za smrt 90 ljudi u toj pariškoj koncertnoj dvorani, tvrde Sueddeutsche Zeitung i javne televizijske mreže NDR i WDR koji imaju pristup svim dokumentima.

Ime Abdelhamida Abaaouda, kojeg smatraju jednim od glavnih organizatora napada u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi, pojavljuje se i u tim dokumentima, ali samo kao “garanta” za ulazak u Siriju drugog pripadnika ISIL-a čiji se identitet ne otkriva.

Htjeli postati borci ISIL-a

Mediji spominju dokumente u kojima je navedeno 16 pripadnika ISIL-a, a među njima i trojica pripadnika te grupe iz Bataclana. Foued Mohammed Aggad je otišao u Siriju kako bi se priključio toj grupi u sklopu “velike grupe francuskih ISIL-ovaca” koja je 18. decembra ušla u tu zemlju.

“Tog dana je najmanje 14 muškaraca i njihovih porodica prešlo tursko-sirijsku granicu s istim krijumčarem, uz jamstvo ISIL-ovaca marokanskog porijekla”, pišu njemački mediji.

Navedeno je da su svi htjeli biti borci ISIL-a, napominjući da je Foued Mohammed Aggad bio u toj grupi.

Dokumenti ISIL-a koji su izašli u javnost u posjedu su više medija i vlasti nekih zapadnih zemalja. Njemačka vlada je potvrdila njihovu vjerodostojnost što se tiče njemačkih pripadnika ISIL-a čija se imena pojavljuju u spisima.

U dokumentima su navedena imena, adrese i druge privatne informacije kandidata za priključenje ISIL-u koji dolaze sa Zapada.

Sueddeutsche Zeitung, NDR i WDR su početkom sedmice objavili da posjeduju više desetaka spisa njemačkih pripadnika ISIL-a. Televizijska mreža Sky je s druge strane objavila u četvrtak da raspolaže dokumentima s 22.000 imena koje je predala britanskim vlastima.

Izvor: Agencije