UN: Značajno širenje ISIL-a u Libiji

Oružana grupa ISIL se okoristila nestabilnom političkom i sigurnosnom situacijom u Libiji nakon ustanka 2011. godine (EPA)

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) žestoko je povećala teritoriju Libije koju drži pod svojom kontrolom i njeni članovi tvrde kako su ključ odbrane ove sjevernoafričke države protiv strane vojne intervencije, objavili su eksperti za nadzor sankcija UN-a.

U godišnjem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a, predstavnici monitora također su kazali kako je Libija postala primamljivija stranim borcima koji dolaze uglavnom preko Sudana, Tunisa i Turske, prenosi Reuters.

Sjedinjene Američke Države izvode zračne udare u Libiji na ciljeve ISIL-a. U jednom od tih udara na istočni grad Dernu u novembru je poginuo tadašnji lider ISIL-a za Libiju poznat kao Abu Nabil.

Strani borci protiv ISIL-a

Eksperti UN-a navode i kako su dobili informacije o prisustvu stranih paravojnih snaga u Libiji koje se bore protiv ISIL-a, no nisu imenovali ove države jer se ovi navodi još provjeravaju.

„Jačanje ISIL-a u Libiji će vjerovatno povećati nivo međunarodnog i regionalnog djelovanja grupe, što bi moglo dovesti do dalje polarizacije ukoliko se ne bude posvetila pažnja. Pripadnici ISIL-a šire nacionalističke priče i predstavljaju se kao najvažniji stup otpora stranim intervencijama“, naveli su UN-ovi eksperti koji prate sankcije u Libiji.

Oružana grupa ISIL se okoristila nestabilnom političkom i sigurnosnom situacijom u Libiji nakon ustanka 2011. godine u kojem je svrgnut tadašnji lider Muammar Gaddafi. Zapadni zvaničnici procjenjuju kako u toj državi ima do 6.000 pripadnika ISIL-a,

Prošle godine su naveli kako taj broj iznosi između 2.000 i 3.000 boraca. U posljednjem izvještaju spominju „značajan broj stranih boraca“ koji su stigli u uporište ISIL-a Sirte.

Izvor: Agencije