Zika povezana s rijetkim neurološkim poremećajem

Sumnja se da virus Zika izaziva mikrocefaliju kod novorođene djece (AP)

Prva studija o virusu Zika, koji hara u Južnoj Americi i sumnja se da izaziva mikrocefaliju kod novorođene djece, pokazala je povezanost s neurološkim poremećajem, Guillain-Barreovim sindromom, saopćili su danas svjetski naučnici.

“To je prva studija koja je pokazala vezu između virusa Zika i Guillain-Barreovog sindroma”, izjavio je Arnaud Fontanet iz odsjeka za epidemiologiju Instituta Pasteur u Parizu.

Studija je sprovedena na osnovu podataka iz Francuske Polinezije, gdje je bila epidemija virusa Zike od oktobra 2013. do aprila 2014. godine, prenosi agencija Beta.

Virus, kojeg pretežno prenose komarci, izaziva respiratorne poremećaje u 20 do 30 posto oboljelih i blizu pet posto smrtnih slučajeva.

Rijetka bolest

Naučnici su otkrili da rijetki neurološki poremećaj, Guillain-Barreov sindrom, može nastati usljed komplikacija raznih virusnih infekcija, poput gripa, denge ili virusa Zapadnog Nila.

Guillain-Barreov sindrom može dovesti do paralize ekstremiteta i pogađa disajne organe, ali je Fontanet rekao da je to veoma rijetka bolest i da je mala mogućnost da se dobije ukoliko se virus Zika na vrijeme tretira i ne postoje drugi zdravstveni problemi kod pacijenta.

Kolumbija s 42.700 inficiranih i Brazil s 1,5 milion oboljelih najviše su pogođeni virusom Zika.

Za sada ne postoji lijek niti vakcina protiv te bolesti. Liječe se simptomi infekcije, koji liče na gripu s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po tijelu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana poslije ujeda komarca, koji su osnovni prenosioci zaraze.

Virus, identificiran 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gdje ima najviše komaraca ali se do prošle godine nije smatralo da može izazvati ozbiljnije posljedice. 

Izvor: Agencije