Tuerk službeno kandidat za šefa UN-a

Danilo Tuerk je nekadašnji slovenski predstavnik u UN-u, a bio je i predsjednik Slovenije (Reuters)
Danilo Tuerk je nekadašnji slovenski predstavnik u UN-u, a bio je i predsjednik Slovenije (Reuters)

Slovenski veleposlanik pri UN-u je predsjedniku Opće skupštine Mogensu Lykketoftu i predsjedavajućem Vijeća sigurnosti Rafaelu Dariu Ramirezu Carrenu i službeno predao kandidaturu Danila Tuerka za novog glavnog tajnika UN-a.

Tuerk je profesor međunarodnog prava i nekadašnji slovenski predstavnik u UN-u, a od 2007. do 2012. bio je i predsjednik Slovenije.

Tuerk je jedan od više kandidata iz različitih država koje su istaknule svoje kandidate za položaj sadašnjeg glavnog tajnika Ban Ki-moona, kojemu krajem godine istječe mandat, uključujući i one iz istočne Europe, među kojima su i Srgjan Kerim iz Makedonije i Vesna Pusić iz Hrvatske.

On uživa jaku potporu koalicijske vlade premijera Mire Cerara te predsjednika Boruta Pahora, koji je Tuerka naslijedio na predsjedničkoj poziciji, prenosi Hina.

Zamjerke iz opozicije

Velike rezerve u vezi s Tuerkovom kandidaturom više je puta, međutim, javno izrazila oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Ona navodi da je Tuerkov predsjednički mandat u Sloveniji bio obilježen izrazitom političkom pristranošću u korist ljevice te da je on u više prilika propustio osuditi kršenja ljudskih prava i zločine nekadašnjeg komunističkog režima nakon Drugog svjetskog rata, koji su 90-ih godina otkriveni na tlu Slovenije istraživanjem masovnih grobnica iz vremena poraća.

Kandidata koji najbolje odgovara za položaj budućeg glavnog tajnika UN-a po proceduri će izabrati Vijeće sigurnosti te predložiti njegovo imenovanje Općoj skupštini.

Vjeruje se da bi postupak mogao biti zaključen na jesen.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO