Sudar vozova u Njemačkoj: Nekoliko mrtvih, više od 100 povrijeđenih

Najmanje deset osoba je poginulo, a više od 100 je povrijeđeno u sudaru dva putnička voza u gradu Bad Aibling u Bavarskoj, saopćila je njemačka policija.

Novinar Al Jazeere Dominic Kane je iz Berlina javio da je do čeonog sudara dva voza došlo na dionici koja povezuje Bavarsku sa Austrijom.

“Njemačke službe za vanredne situacije angažiraju svoje pripadnike”, javio je Kane.

Policija je objavila da je prema trenutnim podacima najmanje 15 osoba u kritičnom stanju, a da je 50 zadobilo teške povrede.

Više od tri sata nakon sudara su službe za vanredne situacije pokušavale doći do ljudi zarobljenih u olupini vozova.

Njemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na izvor blizak istrazi, kako je ljudska greška krivac za sudar vozova u Bavarskoj. Vlasti pokušavaju rasvijetliti uzroke sudara fokusirajući se na tehnički problem ili na ljudsku grešku, rekao je ranije u utorak ministar transporta Alexander Dobrindt. 

Žestok sudar

Od siline sudara jedan od vozova iskočio je iz šina, saopćila je policija, prenio je Reuters.

Glasnogovornik policije Jurgen Thalmeier je izjavio da su se vozovi sudarili između lokalnih željezničkih stanica Holzkirchen i Rosenheim.

Nesreća se dogodila u sedam sati po lokalnom vremenu, prenosi Tanjug.

Glasnogovornik policije Stefan Sonntag je informativnoj agenciji Associated Press da je kazao: “Ovo je najveća nesreća koju smo imali u ovoj regiji i na terenu je veliki broj ljekara hitnih službi, vozila hitne pomoći i helikoptera”. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO