SAD: Sjeverna Koreja aktivirala nuklearni reaktor

Kada radi punim kapacitetom rektor može da proizvede oko šest kila plutonija godišnje (EPA)

Sjeverna Koreja je ponovo aktivirala reaktor koji bi mogao da osigura plutonij za nuklearno oružje, izjavio je šef američkih obavještajnih agencija James Klapper.

“Naša je procjena da je Sjeverna Koreja pustila reaktor da radi dovoljno dugo da može početi da dobija plutonij iz ugašenog goriva za nekoliko sedmica ili mjeseci”, rekao je on.

Sjeverna Koreja je zatvorila reaktor u Jongbjonu 2007. godine na osnovu sporazuma kojim je u zamjenu za razoružanje dobila pomoć, ali je počela da ga obnavlja nakon treće nuklearne probe 2013. godine, prenosi AFP.

Kada radi punim kapacitetom reaktor može da proizvede oko šest kila plutonija godišnje, dovoljno za jednu nuklearnu bombu, kažu eksperti.

Reaktor radi s prekidima

Prošlog mjeseca vašingtonski Institut za nauku i međunarodnu sigurnost je objavio da satelitski snimci ukazuju da reaktor radi s prekidima.

Američka vojska se nada da će u Južnu Koreju što je skorije moguće poslati sofisticirani raketni obrambeni sistem, saopćio je nedavno Pentagon.

Čelnici južnokorejske i američke vojske su, nakon što je Sjeverna Koreja na zaprepaštenje cijelog svijeta lansirala raketu dugog dometa sa satelitom, najavili da će započeti formalne razgovore o postavljanju obrambenog sistema kratkog i srednjeg dometa THAAD u Južnoj Koreji, vrlo blizu Sjevernoj Koreji.

Sjeverna Koreja je 6. januara izvela nuklearnu probu, izazvavši osude diljem svijeta.

Tada je saopćila da je izvela probu hidrogenske bombe, ali stručnjaci sumnjaju da je do toga doista i došlo te poručuju kako je riječ o atomskoj bombi sličnoj onima koje je Sjeverna Koreja testirala prethodna tri puta.

Ta država je već podvrgnuta brojnim sankcijama UN-a zbog ranijih lansiranja raketa i tri nuklearne probe 2006, 2009. i 2013. godine.

Izvor: Agencije