Rusija dala SAD-u nove prijedloge za mir u Siriji

Šef ruske diplomatije je odbacio kritike da je Rusija doprinijela neuspjehu mirovnih pregovora o Siriji (AFP)

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov saopćio je da je Moskva predstavila Washingtonu nove prijedloge za okončanje rata u Siriji.

Lavrov je u intervjuu za list Moskovski Komsomolets naveo da je plan specifičan i jednostavan, ali nije precizirao detalje.

Kako prenosi AP, Lavrov bi trebao u četvrtak da se u Minhenu sastane sa američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem.

Šef ruske diplomatije je odbacio kritike da je Rusija doprinijela neuspjehu mirovnih pregovora o Siriji u Ženevi prošle sedmice time što su dali zračnu podršku napredovanju snaga sirijske vlade sjeverno od Halepa.

Zabranjene kasetne bombe

Tokom protekle dvije sedmice snage sirijskog režima i Rusije svakodnevno su izvodile zračne udare koristeći međunarodno zabranjene kasetne bombe u područjima pod kontrolom pobunjenika širom Sirije, pri čemu su ubijeni deseci civila, saopćila je organizacija Human Rights Watch.

Grupa za nadzor poštivanja ljudskih prava je saopćila da je u okviru zajedničkih operacija od 26. januara izvedeno najmanje 14 napada zabranjenim oružjem u pet pokrajina, pri čemu je ubijeno najmanje 37 civila, uključujući devetoro djece.

Organizacije za nadzor, uključujući Sirijski opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Velikoj Britaniji, navode da je u ruskim zračnim udarima ubijeno najmanje 1.000 civila, uključujući više od 300 djece, od septembra prošle godine, kada je Moskva počela sa napadima u Siriji.

Izvor: Agencije