Carla Del Ponte: Ruski udari su dobra stvar

Ocjene Del Ponte dolaze u času kada mnogi na Zapadu optužuju Rusiju da je djelomično odgovorna za neuspjeh pregovora (AP)
Ocjene Del Ponte dolaze u času kada mnogi na Zapadu optužuju Rusiju da je djelomično odgovorna za neuspjeh pregovora (AP)

Bivša glavna tužiteljica za ratne zločine Carla Del Ponte, koja trenutačno za UN vodi istragu o Siriji, izrazila je zadovoljstvo zbog ruskih zračnih udara na “terorističke skupine” u toj zemlji.

“Općenito mislim da je ruska intervencija dobra jer napokon netko napada te terorističke skupine Daesh [skupina Islamska država Irak i Levant], Al-Nusru i sve njih”, rekla je za švicarsku javnu televiziju RTS švicarska pravnica, koja je bila glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu.

Del Ponte, koja je članica UN-ova istražnog povjerenstva o Siriji, dodala je: “Svakako, po onome što znamo, oni [Rusi] ne razlikuju previše teroriste od onih drugih i to već nije tako dobro”, prenosi Hina.

Njezine izjave dolaze u času kada mnogi na Zapadu optužuju Rusiju da je djelomično odgovorna za neuspjeh pregovora koji su prošlog tjedna trebali početi radi pronalaženja rješenja za petogodišnji rat u Siriji.

Primjer Slobodana Miloševića

Moskva je lani, na zahtjev predsjednika Assada, počela kampanju zračnih udara rekavši da će njena meta biti organizacija Islamska država i druge islamističke skupine.

No, Zapad optužuje Moskvu da gađa umjerene skupine koje se protive sirijskom režimu i pritom ubija civile, što je Rusija ocijenila “apsurdnim”.

Del Ponte, koja je prije dolaska na ICTY radila na zločinima počinjenim u Ruandi, ocijenila je da sirijski predsjednik Bashar al-Assad treba sudjelovati u mirovnim pregovorima.

“Želimo li primirje, želimo li mir, ponajprije moramo pregovarati s vladom”, rekla je navodeći primjer Slobodana Miloševića, bivšeg jugoslavenskog predsjednika, koji je umro tijekom suđenja na ICTY-ju 2006.

“Milošević je već bio pod istragom kada su Amerikanci u Daytonu pregovarali s njim i postigli mir 1995.”, podsjetila je.

Izvor: Agencije


Povezane

U izvještaju UN-a se navodi da su mnogi zatvorenici mučeni i tučeni do smrti, dok su ostali umrli usljed nedovoljno hrane, vode i medicinske njege.

08 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO