Britanski referendum jača euroskeptike

Već dugo godina glavni cilj Evropske unije je proširenje. Unija se, u potrazi za ekonomskom i političkom stabilnošću, proširila na 28 zemalja članica. Ipak, postoje i oni koji ne razmišljaju u tom pravcu.

Očekuje se da Velika Britanija u narednih nekoliko mjeseci održi referendum o ostanku u EU. Unija se našla na udaru cijelog niza kriza, što je dalo vjetar u jedra euroskepticima s obje strane La Manchea. To je nešto što ide u korist i UKIP-a, populističke partije za nezavisnost Velike Britanije.

“Evropska unija je sve manje tržište. Bruto nacionalni dohodak se smanjuje. Učešće EU-a u globalnoj trgovini se smanjuje. Izvan EU-a, državama poput Velike Britanije, nude se brojne izuzetne prilike. Zašto da se držimo Unije, koja je u opadanju”, govori Peter Whittle iz UKIP-a.

Novinar Al Jazeere Jonah Hull sa kanala La Manche javlja kako “niko sa sigurnošću ne može predvidjeti posljedice mogućeg istupanja Velike Britanije iz EU-a”.

“To bi moglo nanijeti ekonomski udar objema stranama. Dodatno, u Velikoj Britaniji bi to mogao biti signal za novi referendum o nezavisnosti Škotske i mogući raspad Velike Britanije. U kontinentalnom dijelu to bi moglo biti veliko ohrabrenje brojnim populističkim partijama”, dodaje.

Nacionalno rješenje

Takva jedna stranka je i francuski Nacionalni front. Vjeruje se da su oni, zajedno s partnerskim strankama iz drugih država – poput Holandije, Belgije i Austrije – dobili na popularnosti nakon prošlogodišnjih napada u Parizu. Tradicionalno su stariji glasači podržavali platforme koje su pravile direktne poveznice između imigracije i terorizma.

“Nakon prošlogodišnjih terorističkih napada u Francuskoj, oblikovala se nova javnost. Sada i mladi glasaju za Nacionalni front jednostavno zato što ih je strah radikalnog islama”, ističe spisateljica Caroline Fourest.

U jednom stripu razmatra se budućnost u kojoj bi Marine le Pen postala predsjednica Francuske. Rijetki vjeruju kako je to u bližoj budućnosti realno. Ipak, u drugim državama EU-a postoje stranke sa sličnim programom.

“Sačinjeni smo od nacija. Postoje francuska, engleska, američka, brazilska nacija… To je najbolje rješenje. U tom kontekstu, evropski projekat je loše rješenje. Loša je i ideja zajedničke valute, kao i uklanjanja granica među državama”, navodi Wallerand Saint-Just iz Nacionalnog fronta.

Ovaj stav dijeli svaki treći glasač u Francuskoj, ali i značajna grupa poslanika u Evropskom parlamentu. Partije poput UKIP-a Veliku Britaniju bi najradije vidjele van EU-a, a Nacionalni front i druge partije nastoje iznutra urušiti politiku i institucije Unije. Udruženim snagama stoje na putu historijske misije jačanja EU-a.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Donald Tusk predstavio prijedloge reformi za ostanak Britanije u EU, a David Cameron izjavio da ima još posla.

02 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO