Mnogi Amerikanci žele i treću stranku

Četiri od deset glasača u Sjedinjenim Američkim Državama ne pripadaju ni Republikanskoj ni Demokratskoj stranci. Prema istraživanjima javnog mnijenja, većina Amerikanaca željela bi na sceni vidjeti i treću političku stranku, no kakav izbor, zapravo, imaju.

U američkom Ustavu piše kako kandidat za predsjednika može biti bilo ko rođen u SAD-u. Rod Silva, vlasnik restorana u New Jerseyju, jedan je od 1523 kandidata registrirana u Saveznoj izbornoj komisiji na ovogodišnjim izborima.

“To je američki san. Možete biti šta god poželite”, kazao je.

‘Iz naroda za narod’ 

Na pitanje može li on postati predsjednik, Silva odgovara: “Vidite, u tome je izazov i na tome počiva moja platforma ‘Iz naroda za narod’. Državom moraju upravljati obični ljudi. Moramo promijeniti sistem. Ako obični američki radnik ne može postati predsjednik, to znači da je 99 posto građana van konkurencije. Jedan posto tada upravlja s preostalih 99 posto građana.”

Jedna naučna studija pokazala je kako je društvena mobilnost davno iščezla iz američkog sna. Dosadašnja praksa pokazala je da tek mali broj kandidata ima stvarnu šansu da bude izabran.

“Moramo naći načina da izaberemo kandidata koji nije pod utjecajem banaka, naftnih kompanija i ratnih profitera, koji novcem kontroliraju trenutni sistem”, ističe kandidatkinja Jill Stein.

Ona je bila predsjednička kandidatkinja Stranke zelenih 2012. godine i nada se da će tako biti i ove. Bila je na listama gotovo 85 posto glasačkih mjesta i nada se da će ove godine taj procenat porasti na 95 do 100 posto.

Ipak, mediji manje stranke zanemaruju ili prema njima čak imaju negativan stav. Štaviše, Stranka zelenih i Libertarijanska stranka podnijele su sudsku tužbu protiv Komisije za predsjedničke debate, optužujući je da favorizira dvije velike stranke.

Manje stranke nadaju se da bi u atmosferi generalnog nezadovoljstva neku promjenu mogle napraviti uz pomoć društvenih medija, koji su se pokazali kao efikasno sredstvo za skretanje pažnje na probleme poput rase, društvene nejednakosti i klimatskih promjena.

“Nismo znali ni da će pasti Berlinski zid, ali je pao. Nismo mogli predvidjeti brojne druge historijske događaje. Stvari se jednostavno mijenjaju”, kazala je Carla Howell iz Libertarijanske stranke.

Promjene su moguće

Predstojeći izbori važni su za Stranku zelenih, jer je platforma Bernieja Sandersa izuzetno slična njihovoj. Stein misli kako će se Demokratska stranka pobrinuti da Sanders ne bude njihov kandidat. Također misli da ako Sanders i bude kandidat, neće moći znatnije odstupati od ciljeva stranke.

“To je kao kad pokušavate prijateljici pomoći da napusti partnera koji je maltretira. Koliko ćete izgovora naći za njega prije nego što bude kasno”, govori ona.

Posljednjih sedmica američki mediji obratili su pažnju na moguću alternativu republikancima i demokratama. Riječ je o Michaelu Bloombergu, milijarderu i tajkunu. Oni koji žele mijenjati sistem nadaju se da su promjene ipak moguće.

Izvor: Al Jazeera