Više od 200 miliona žena obrezano

U posljednjih 30 godina broj obrezanih žena i djevojčica drastično se smanjio u Liberiji, Burkini Faso i Keniji (EPA)

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u svijetu je u prošloj godini više od 200 miliona djevojčica i žena podvrgnuto genitalnom obrezivanju, tradicionalnom ili vjerskom obredu koji je još prisutan u brojnim afričkim i azijskim zemljama iako se ne spominje u muslimanskim i kršćanskim svetim knjigama.

UN procjenjuje da je ta brojka daleko veća te da se, uprkos naporima da se taj obred zaustavi, povećava iz godine u godinu.

“Ako se ovakvi trendovi nastave broj djevojaka i žena podvrgnutih FGM-u (female genital mutilation) značajno će se povećati u idućih 15 godina”, objavio je UNICEF u petak, uoči Međunarodnog dana nulte tolerancije prema FGM-u.

Prema istraživanju UNICEF-a provedenom u 30 zemalja, gotovo polovica od ukupnog broja obrezanih djevojaka i žena dogodila se u Egiptu, Etiopiji i Indoneziji.

Također se procjenjuje da je u odnosu na 2014. broj obrezanih djevojčica i žena veći za 70 miliona, što se pripisuje i uvrštavanju podataka iz Indonezije.

Opasnost po zdravlje i život

Zamjenik izvršnog direktora UNICEF-a Geeta Rao Gupta izjavio je da se obrezivanje žena razlikuje po regijama i kulturama te da im je svima zajednička opasnost po zdravlje i život.

“Genitalno obrezivanje je kršenje ljudskih prava djevojaka i žena i svi, od vlada, zdravstvenih djelatnika, vođa zajednice, roditelja i porodica moramo uložiti napore da se to zaustavi”, poručio je Gupta.

Drevni ritual obično uključuje potpuno ili djelomično uklanjanje vanjskih genitalija, a obično se izvodi prije nego djevojčice napune pet godina.

Zemlja s najvećom stopom FGM-a i dalje je Somalija, zatim slijede Gvineja, Džibuti i Sijera Leone.

Zahvaljujući prevenciji, u posljednjih 30 godina broj obrezanih žena i djevojčica drastično se smanjio u Liberiji, Burkini Faso i Keniji.

Izvještaj ne sadrži podatke iz svih zemalja gdje je FGM prijavljen, pa tako nema podataka za Indiju, Kolumbiju, Maleziju, Oman, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate.
 

Izvor: Agencije