Virus Zika otkriven u slini i urinu

Virus Zika evidentiran je u 30 zemalja otkad se prvi put prošle godine pojavio u Brazilu (EPA)

Zdravstveni institut brazilske vlade Fiocruz je objavio da je prvi put u uzorcima sline i urina otkriven aktivan virus Zika, te da će institut istražiti prenosi li se infekcija putem tih tjelesnih izlučevina.

Zaposlenici Fiocruza su do otkrića došli nakon analize uzorka dvoje pacijenata i nakon što su proveli djelomično sekvencioniranje genoma virusa, rekao je predsjednik Zaklade Oswaldo Cruz (Fiocruz), Paulo Gadelha.

Do sada je bilo utvrđeno da se virus Zika prenosi ujedom komarca, premda je u Sjedinjenim Američkim Državama registriran i slučaj zaraze seksualnim putem, prenosi Tanjug.

Širenje virusa

Virus Zika evidentiran je u 30 zemalja otkad se prvi put prošle godine pojavio u Brazilu, prenosi Hina.

Ujedinjeni Narodi u petak su od vlada tih zemalja zatražili da se ženama odobri pobačaj i da im se omogući pristup kontracepcijskim sredstvima.

“Kako ćete tim ženama sugerirati da ne ostanu trudne jer je to opasno, a ne ponuditi im mogućnost sprečavanja trudnoće”, zapitala se pred novinarima glasnogovornica Visokog komiteta za ljudska prava Cecile Pouilly.

Za pojavu ovog virusa vezuju se hiljade slučajeva beba rođenih sa mikrocefalijom, odnosno abnormalno malom glavom i često nerazvijenim mozgom.

Izvor: Agencije