Assange: Pobjeda koja ne može biti negirana

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange poručio je, u emotivnom obraćanju pristalicama sa balkona Ambasade Ekvadora u Londonu gdje boravi od 2012. godine, da je odluka panela Ujedinjenih naroda, koji je utvrdio da je “nezakonito pritvoren”, predstavlja – “pobjedu”.

“Kako je to dobro! Ovo je pobjeda koja ne može biti negirana. To je pobjeda od historijskog značaja”, rekao je Assange novinarima i pristalicama ispred ambasade.

Rekao je i kako je “došlo vrijeme da njegova djeca dobiju svog oca nazad”. “To će se dogoditi prije ili kasnije”, dodao je Assange, a prenosi AFP.

Mašući kopijom odluke panela UN-a, Assange je često žmirkao, jer mu je dnevno svjetlo očigledno smetalo.

“Ojačao sam u ovom procesu i mogu da podnesem. Međutim, kakvo pravo ima ova, ili američka, ili švedska vlada da uskrate mojoj djeci pravo na oca pet godina”, upitao je.

Assange je ponovio kako je u “nezakonitom, nemoralnom i neetičkom pritvoru” jer mu je britanska policija poručila da će ga uhapsiti, čim izađe iz ambasade i stupi na britansko tlo, kako bi ga izručila Švedskoj.

Nezakonito pritvoren

Prethodno je grupa nezavisnih stručnjaka Ujedinjenih naroda potvrdila da je Julian Assange nezakonito pritvoren u Ambasadi Ekvadora u Londonu i da bi trebao biti oslobođen i obeštećen, piše u izvještaju ove grupe.

“Radna grupa za nezakoniti pritvor smatra da različiti oblici lišavanja slobode kojima je Assange bio podvrgnut predstavljaju formu nezakonitog pritvora. Smatramo da bi nezakoniti pritvor Assangea trebao biti završen, da bi trebalo poštovati njegov tjelesni integritet i slobodu kretanja i da bi trebao imati pravo na naknadu”, saopćio je voditelj grupe Seong-Phil Hong.

Assange je dan ranije rekao da će napustiti ekvadorsku ambasadu i prihvatiti hapšenje ako radna grupa UN-a donese odluku protiv njega, ali je naglasio da očekuje da mu se vrati pasoš i zaustave svi dalji pokušaji hapšenja ukoliko odluka bude u njegovu korist.

Vlade Velike Britanije i Švedske odbacile su odluku radne grupe UN-a da je osnivač WikiLeaksa “nezakonito pritvoren”.

London: To ništa ne mijenja

Britanska vlada je navela da će osporiti taj izvještaj, javlja AFP.

“To ništa ne mijenja, mi u potpunosti odbacujemo bilo koju tvrdnju da je Assange žrtva arbitrarnog pritvora”, navedeno je u saopćenju Vlade Velike Britanije.

Vlada Švedske je saopćila da je Assange sam izabrao da ostane u Ambasadi Ekvadora, gdje se nalazi od 2012. godine, prenosi Reuters.

“Švedske vlasti nemaju kontrolu o njegovoj odluci da ostane u Ambasadi Ekvadora”, navedeno je u saopćenju, u kome se dodaje da je on slobodan da je napusti u bilo kom trenutku.

Švedsko tužilaštvo navelo je da, prema švedskom zakonu, poziv UN-a da Assange bude oslobođen i da mu bude izvršena kompenzacija “nema formalni utjecaj na tekuće istrage”.

Assange je radnoj grupi UN-a u septembru 2014. godine podnio tužbu protiv Švedske i Velike Britanije zbog odluke o arbitrarnom pritvoru, zbog koje ne može napustiti Ambasadu Ekvadora, a da ne bude uhapšen.

Optužba za silovanje

Assange se sklonio u Ambasadu Ekvadora u Londonu u junu 2012. godine, kako bi izbjegao izručenje Švedskoj koja ga traži zbog ispitivanja o navodima da je počinio silovanje 2010. godine, što on negira.

Dvije žene su ga optužile za silovanje u Stockholmu 2010. godine.

Protiv njega nije podignuta optužnica, jer do sada nije ispitan.

Assange se plaši da bi ga Švedska izručila SAD-u, gdje bi mu se moglo suditi zbog objava tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Izvor: Al Jazeera i agencije