Sve više boraca ISIL-a u Libiji

SAD razmatra vojne opcije koje uključuju racije i savjetodavne misije američkih specijalnih snaga te zračne napade (Reuters)

Borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant posljednjih mjeseci odlaze u Libiju, što izaziva strah da će ova grupa povećati svoj utjecaj u duboko podijeljenoj afričkoj zemlji.

U Libiji se trenutno nalazi blizu 5.000 boraca ISIL-a, što je dvostruko više nego što se ranije procjenjivalo, dok je njihov broj u Siriji i Iraku opao, rekao je Patrick Skinner, bivši zaposlenik Američke centralne obavještajne službe, koji sada radi za konsultansku grupu Soufan.

Nove brojke objavljene su u momentu kada se administracija Baracka Obame suočava sa sve učestalijim pozivima da američka vojska istupi protiv ISIL-a u Libiji, koji je već zauzeo grad Sirt i dio mediteranske obale.

SAD razmatra vojne opcije

Skinner kaže da SAD ima nekoliko opcija u Libiji, ali da postoji slaganje da se nešto mora uraditi.

“Oni se toliko plaše da će se stanje brzo pogoršati. Jednom kada ISIL nešto zauzme, veoma je teško, veoma krvavo i veoma skupo da se to povrati.”

Ministri odbrane NATO-a sastaju se u Briselu sljedeće sedmice kako bi razgovarali o kampanji koju predvodi SAD protiv ISIL-a i raspravljali o mogućem povećanju napora u koaliciji.

Nijedna velika operacija američke vojske trenutno se ne provodi u Libiji, rekao je visoki američki zvaničnik za agenciju AP.

Vojne opcije koje se razmatraju uključuju racije i savjetodavne misije američkih specijalnih snaga te zračne napade, rekao je ovaj izbor, pod uvjetom anonimnosti.

“Posljednja stvar na svijetu koju želite je lažni halifat, s pristupom milijardama dolara od prodaje nafte”, rekao je američki državni sekretar John Kerry.

U međuvremenu SAD kaže da se u Siriji i Iraku trenutno nalazi između 19.000 i 25.000 boraca ISIL-a, što je samnjenje u odnosu na brojku od 30.000 koja se prije spominjala.

Ironija zračnih napada

Međutim, postoji strah zbog Libije koja je u haosu otkako je koalicija zemalja uz podršku NATO-a svrgnula dugogodišnjeg lidera Muammara Gaddafija 2011. godine.

Od 2014. godine Libija ima podijeljenu vlast, s dvije vlade i dva parlamenta, koje podržavaju različite milicije i plemena.

Skinner ukazuje na ironiju s kojom se sada suočavaju zapadni lideri: “Međunarodna koalicija će zračnim udarima rješavati haos koji je i stvoren zračnim udarima. To je ono što ljudi razmatraju. Nešto se mora uraditi. Užasna stvarnost je da se postavlja pitanje šta je to nešto.”

Izvor: Agencije