Susret pape i ruskog patrijarha 12. februara

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franjo, i patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril sastat će se na aerodromu u Havani 12. februara, što će biti prvi sastanak nekog poglavara Katoličke crkve i ruskog patrijarha od Crkvenog raskola 1054. godine.

Papa 12. februara putuje u pastoralnu posjetu Meksiku i zaustavit će se na Kubi, gdje će Kiril već biti u posjeti, rekao je u petak vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi.

“Ovaj sastanak će biti prvi u historiji i važan korak naprijed u odnosu svih crkava”, navodi se u zajedničkom saopćenju Svete stolice i Moskovske patrijaršije.

Ruski patrijarh dolazi na prvi sastanak s papom jer je potreban zajednički odgovor na progon kršćana na Bliskom istoku, kazao je drugi čovjek Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion, zadužen za vanjske odnose Ruske pravoslavne crkve.

Razilaženja dvije crkava nisu uklonjena, ali stavljena su na stranu kako bi patrijarh i papa mogli zajednički odgovoriti na progon kršćana, rekao je Ilarion.

Sastanak na neutralnom tlu

“Situacija na Bliskom istoku, u sjevernoj i u centralnoj Africi i u nekim drugim regijama, gdje ekstremisti provode genocid nad kršćanima, zahtijeva preduzimanje hitnih mjera i bližu saradnju između kršćanskih crkava”, kazao je Ilarion.

Dvojica crkvenih poglavara neće se sastati u Evropi, jer se Kiril tome protivio.

“Uglavnom zato jer je Evropa povezana s tragičnim historijskim podjelama i sukobima među kršćanima”, rekao je Ilarion.

Susret se dugo pripremao i završit će objavom zajedničke izjave.

“Sveta stolica i Moskovska patrijaršija nadaju se da će to, također, biti znak nade za sve ljude dobre volje”, navodi se u zajedničkom saopćenju dvije crkve.

Izvor: Al Jazeera i agencije