SAD pripremio odbrambene sisteme zbog Koreje

Sjeverna Koreja saopćila kako je njeno pravo da provodi svemirski program (AP)

Sjedinjene Američke Države planiraju upotrijebiti raketni odbrambeni sistem da bi upratile rakete koje očekuju da će Sjeverna Koreja uskoro ispaliti.

Američki ministar odbrane Ash Carter je odbio komentirati navode o pozicioniraju vojnih brodova ili postavljanju velikog radara u azijsko-pacifičkoj regiji zbog mogućeg ispaljivanja raketa.

Japan je naredio svojoj armiji da sruši svaku raketu koja predstavlja opasnost za tu zemlju.

Sjeverna Koreja je potvrdila Ujedinjenim narodima da u svemir planira poslati satelit za posmatranje zemlje između 8. i 25. februara.

Prikrivanje raketnih testova

Koreja je saopćila kako je njeno pravo da provodi svemirski program, iako SAD i druge države smatraju da se time žele prikriti raketni testovi.

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi je kazao da je Peking poslao specijalnog izaslanika za nuklearna pitanja u Sjevernu Koreju, jer je “riječ o ozbiljnoj situaciji”.

“Ne želimo vidjeti nešto što bi moglo povećati tenzije”, rekao je Wang nakon što se specijalni izaslanik vratio iz Sjeverne Koreje.

Istakao je da se nada da se sve strane, uključujući Sjevernu Koreju, mogu naći na pola puta i da trebaju naporno raditi u pronalaženju dogovora.

Ministar vanjskih poslova Južne Koreje Yun Byung-se u petak se sastao s američkim, japanskim, australskim i ambasadorom Evropske unije kako bi razgovarali o ovoj temi.

Sjeverna Koreja je saopćila da će lansirati satelit u ranije najavljeno vrijeme.

Ta država je dala koordinate gdje će raketni pojačivač pasti.

Očekuje se da će te lokacije biti u Žutom moru, na zapadnoj obali Korejskog poluotoka te Tihom okeanu na istoku Filipina.

Testiranje ‘hidrogenske’ bombe

Sjeverna Koreja je 6. januara izvela nuklearnu probu, izazvavši osude diljem svijeta.

Tada je saopćila da je izvela probu hidrogenske bombe, ali stručnjaci sumnjaju da je do toga doista došlo te poručuju kako je riječ o atomskoj bombi sličnoj onima koje je Sjeverna Koreja testirala prethodna tri puta.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda oštro je osudilo testiranje hidrogenske bombe, kao očigledno kršenje prethodnih rezolucija UN-a.

Ta je zemlja zbog nuklearnog programa i programa raketnih projektila pod sankcijama UN-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije