Putin nema namjeru sastati se s Erdoganom

Odnosi između Moskve i Ankare veoma su napeti otkako je Turska oborila ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema i ne planira kontakte s turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom, izjavio je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

“Kontakata nema. Ja nisam upoznat da su planirani”, rekao je novinarima u Moskvi.

Komentirajući planove Saudijske Arabije da pokrene kopnenu operaciju u Siriji u koordinaciji s Turskom, Peskov je kazao da Kremlj prati situaciju u vezi s tim.

“Za sada nemamo zvaničnu reakciju. Pažljivo pratimo situaciju. Ne mogu sada reći ništa konkretno. To pitanje treba uputiti na adresu Ministarstva odbrane”, rekao je Peskov, a prenijela agencija Tass.

Napeti odnosi između Rusije i Turske

Dodao je da Kremlj ne zna planira li Saudijska Arabija zaista pokrenuti kopnenu operaciju u Siriji.

Odnosi između Moskve i Ankare veoma su napeti otkako je Turska oborila ruski borbeni avion na tursko-sirijskoj granici 24. novembra prošle godine.

Turski zvaničnici navode kako je avion ušao u turski zračni prostor iako je više puta upozoren da promijeni kurs.

Zvanična Moskva govori kako je letjelica bila iznad Sirije, gdje Rusija izvodi zračne napade na protivnike sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Saudijska Arabija je u četvrtak saopćila da je spremna poslati kopnene trupe u Siriju ukoliko koalicija pod američkim vodstvom na to pristane.

Izvor: Agencije