NATO: Rusija ugrožava mirovne pregovore

Jens Stoltenberg: Kršenje zračnog prostora NATO-a stvara rizik (AP)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u petak da intenzivni udari ruskih zračnih snaga u Siriji, na čijoj su meti uglavnom pobunjeničke snage, “podrivaju napore” za pronalaženje političkog rješenja za sukobe u toj zemlji.

“Ono što vidimo je da su opozicijske grupe u Siriji uglavnom meta intenzivnih ruskih zračnih udara, a to ugrožava napore da se pronađe političko rješenje sukoba”, rekao je Stoltenberg.

Ti zračni udari ugrožavaju mirovne pregovore u Ženevi, koje NATO snažno podržava, dodao je Stoltenberg u Amsterdamu, gdje se održava sastanak ministara odbrane zemalja članica Evropske unije.

Povreda zračnog prostora NATO-a

“Ovo je istovremeno poteškoća i za NATO. Narušavanje turskog zračnog prostora znači narušavanje zračnog prostora NATO-a. Povećana intenzivna prisutnost ruskih snaga u Siriji i istočnom Sredozemlju mijenja strateški odnos snaga u tom dijelu svijeta”, rekao je Stoltenberg i pozvao na smirivanje tenzija i pronalazak političkog rješenja sirijske krize.

Generalni sekretar NATO-a na pitanje u vezi sa sve većim prisustvom oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji je kazao kako situaciju prate s posebnom pažnjom.

Potpomognuti ruskim napadima, sirijska vojska i njeni saveznici su prethodnih dana načinili napredak protiv pobunjenika u provinciji Halep.

Izvor: Agencije