Groznica Lassa odnosi živote u Nigeriji

Više od 80 osoba umrlo je u Nigeriji od Lassa groznice. Iz Svjetske zdravstvene organizacije kažu da se virus prenosi hranom i pićem kontaminiranim izmetom pacova. Može se liječiti, ali mnogi u Nigeriji nemaju tu mogućnost.

Jedna od žrtava Lassa groznice preminula je prije nekoliko dana na Odjelu za zarazne bolesti bolnice u Lagosu. Nekoliko ih je izliječeno i otpušteno, javlja Yvonne Ndege, novinarka Al Jazeere.

Ali, u bolnici ima još pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi ovim virusom, koji se širi unošenjem fekalija pacova u organizam. Među njima je muškarac koji ne želi otkrivati identitet, zbog stigme koja prati zarazu. Njegova vjerenica umrla je prije dvije sedmice, a on je pod nadzorom doktora već 11 dana.

Veliki procenat smrtnosti

“Nakon dva-tri dana počela se osjećati kao da ima malariju. Nikad u životu nisam doživio nešto slično. Bilo je strašno. Rekli su mi da je umrla od Lassa groznice. Nisam mogao prestati plakati”, kazao je on.

Nije siguran kako je hrana koju je njegova vjerenica jela kontaminirana fekalijama pacova. Vjeruje i da će ga uskoro pustiti iz bolnice.

Zaraza ovim virusom manifestira se povraćanjem, bolovima u leđima, krvarenjem, oticanjem i osipom. Zbog pojave virusa, naglo je porasla potražnja za sredstvima za ubijanje pacova. Više od 15 posto zaraženih virusom podlegne.

“Vlada za pojavu virusa djelomično krivi popularnu hranu po imenu garri. Često se drži napolju, na tržnicama, u lošim i nehigijenskim uvjetima, na mjestima punim pacova”, javlja Ndege.

Pacovi ulaze u vreće u kojima se garri čuva i ostavljaju fekalije. Ali, virus se širi i udisanjem čestica zaraženih izmetom i urinom pacova. Trgovci tvrde da oni nisu krivi.

“Uzrok bi trebalo tražiti među uličnim trgovcima, jer je kvalitet garrija koji oni prodaju ispod standarda i suši se na suncu”, kazao je trgovac Ademoga Agbajegola.

Nema dovoljno laboratorija

Vlada tvrdi da čini sve što može kako bi zaustavila širenje virusa, ali ima poteškoća pri nabavci lijeka po imenu Ribavirin.

“Imamo timove za hitno djelovanje. Ali, mislim da nemamo dovoljno državnih laboratorija u kojima se zaraza može brzo dijagnosticirati. Tu nam je najviše potrebna pomoć”, rekao je Jide Idris, komesar za zdravstvo savezne države Lagos.

Osobe za koje se sumnja da su zaražene nadaju se da će virus uskoro biti iskorijenjen. Ali, vlasti kažu da su dobri sanitarni uvjeti, higijena i zaprašivanje lokacija na kojima se pacovi nalaze najmoćnija oružja u borbi protiv Lasaa groznice.

Izvor: Al Jazeera