Grčka: Benzinska pumpa kao izbjeglički kamp

Samo 30 kilometara od grčko-makedonske granice, benzinska pumpa pretvorena je u privremeni kamp za izbjeglice.

Osamdesetak autobusa i gotovo pet hiljada izbjeglica već nekoliko dana zaglavljeno je tu, u blizini grčkog gradića Polikastro. Dio njih već je izgubio strpljenje.

“Tražimo da se što brže krećemo, što brže, porodice već nemaju dovoljno hrane za djecu”, kaže Muhamed, izbjeglica iz Sirije.

Veća gužva se stvorila sredinom sedmice, kad su taksisti u Gevgeliji blokirali prugu, pa je prijevoz vozovima obustavljen na dva dana.

Iskrcavanje u Pireju

Istovremeno, veliki broj izbjeglica sa grčkih otoka iskrcao se u luku Pirej i nastavio put prema sjeveru zemlje. Grčka i Makedonija svakodnevno dogovaraju ulazak određenog broja izbjeglica iz jedne u drugu zemlju, kako se ne bi stvarale gužve.

Mnogi pitaju policiju kada će njihovi autobusi napustiti benzinsku pumpu. Nadaju se da će još danas ući u Makedoniju, a u međuvremenu žive u autobusima.

Pale vatru kako bi se zaštitili od hladnoće i vjetra. Na jednoj česmi gdje pune vodu za piće, peru svoju odjeću i održavaju higijenu.

“Žene sa svojom decom, strpljivo čekaju u redu, da dobiju pola litara vode i jedan sendvič, pomoć iz međunarodnih humanitarnih organizacija. Kažu da je njihov kućni budžet već potrošen i da nemaju novca da kupe hranu u jedinom marketu, koji se nalazi ovde na benzinskoj pumpi”, izvještava Mila Smilevska, reporterka Al Jazeere.

‘Gradit ćemo Njemačku’

Međutim, kad se hrana počne dijeliti, nastaju problemi.

Kerim iz Sirije pomaže da se održi red – kaže da se nadaju boljem životu u Njemačkoj, bodri ljude, kako bi izdržali hladnoću i sav stres kojem su izloženi na svom putu.

“Ne idemo u Njemačku da ležimo, naučit ćemo njihov jezik, radit ćemo – gradit ćemo Njemačku zajedno sa Nijemcima ili gradit ćemo Dansku zajedno sa Dancima – jednostavno je!”, kaže on.

Grupa izbjeglica iz Sirije krije svoj identitet. Provode vrijeme razgovarajući o sudbini svoje zemlje. Smatraju da će rat u Siriji potrajati još nekoliko godina i sumnjaju da će mirovni razgovori uskoro dati rješenje.

Izbjeglice iz Sirije, Iraka i Afganistana na početku su puta na balkanskoj ruti. Nadaju se da će brzo stići do Njemačke, i naći svoj novi dom.

Izvor: Al Jazeera