NATO: Rusi simulirali nuklearni napad na Švedsku

Rusko Ministarstvo odbrane nije javno reagiralo na tvrdnje (Reuters)

Ruske zračne snage simulirale su nuklearni napad na Švedsku tokom testiranja ratnih scenarija prije tri godine, saopćio je NATO.

U vježbama izvedenim 2013. godine, kontingent ruskih aviona približio se švedskom zračnom prostoru nakon što je prešao Finski zaljev, što je bio jedan od primjera ratnih scenarija simuliranih nuklearnih napada protiv članica NATO-a i partnera, navodi se u saopćenju NATO-a, prenosi britanski Telegraph.

“Tempo ruskih vojnih manevara i vježbi dosegao je najveći nivo nakon Hladnog rata”, objavio je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, u izvještaju za 2015. godinu.

“U posljednje tri godine Rusija je izvela najmanje 18 velikih vježbi, a u nekima od njih angažirano je 100.000 vojnika”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da te vježbe “uključuju simulaciju nuklearnog napada na NATO članice (npr. ‘ZAPAD’ – masovna ruska vojna vježba) i na partnere (npr. Mart 2013. godine kad je izveden simulirani napad na Švedsku).”

Dva strateška bombardera Tupoljev TU-22M3, koje su pratila dva lovca Suhoj Su-27 prešli su 29. marta 2013. Finski zaljev i ušla 38 kilometara u švedski zračni prostor, 160 km od Stokholma.

Njihov zadatak je navodno simulacija bombardiranja ciljeva za koje se vjeruje da su vojne baze u južnoj Švedskoj i obavještajna agencija nadomak Stokholma.

Nespremna vojska

Incident je izazvao kontroverze u Švedskoj, budući da je švedska vojska uhvaćena nespremna. Dva danska borbena aviona ispratili su ruske avione iz švedskog zračnog prostora.

Švedska nije član već partner NATO vojnog saveza.

Rusko Ministarstvo odbrane nije javno reagiralo na tvrdnje, ali je jedan penzionirani general kazao za Telegraph da je izvještaj “besmisleno sastavljen kako bi podigao histeriju oko baltičkih država”.

“Izjava o navodnom nuklearnom udaru na Švedsku nije ništa drugo do provokacija”, rekao je Evgenij Bužinski, bivši general koji sada vodi analitički PIR centar u Moskvi.

Izvještaj NATO-a spominje i ilegalno anektiranje Krima 2014. godine. Osim toga, navodi se da je Rusija smanjila svoju vojnu transparentnost, selektivno implementira dogovor o otvorenom nebu i neke od najvažnijih međunarodnih dogovora za kontrolu oružja.

Sve veći je interes Šveđana za pristupanje NATO savezu. U septembru prošle godine čak 41 posto ispitanika kazalo je da želi da zemlja uđe u NATO u odnosu na njih 10 posto 2013. godine.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO