Može li kanabis pomoći u borbi protiv tumora

Medicinska marihuana je u proteklim godinama postala poznata po ublažavanju simptoma bolesti (AP)

Naučnici širom svijeta nastavljaju tražiti prirodne alternative u borbi protiv kancera koje ne uništavaju zdrave ljudske ćelije, kao što to rade zračenje i kemoterapija, u pokušaju da spasu milione žrtava koje su pogođene ovom bolešću.

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv tumora, što je dobra prilika za prijavu velikog broja alternativnih načina tretiranja bolesti, a tu su i otrov ose i razne kombinacije biljaka koje se testiraju u laboratorijama i daju određene rezultate.

Jedna od potencijalnih alternativa koja je centralni subjekt debate u naučnoj zajednici već decenijama jer biljka kanabis.

Brojna istraživanja

Medicinska marihuana je u proteklim godinama postala poznata po ublažavanju simptoma bolesti, brojni naučni nalazi ukazuju da kanabis može imati i moćna svojstva protiv kancera.

Biljka ima dugu historiju liječenja raznih oblika oboljenja još od antičkih vremena, no sve do 1940-ih naučnici nisu uspjeli izvući grupu hemikalija, poznatih kao kanabinoidi, što je ovu biljku stavilo kao objekt modernog medicinskog istraživanja. Formirano je i Međunarodno udruženje istraživanja kanabinoida.

Prošle godine je Nacionalni institut za istraživanje kancera (NCI) po prvi put objavio da „kanabis je uspio ubiti ćelije kancera u laboratoriji“.

„Studije nad miševima i pacovima su pokazale da kanabinoidi mogu inhibirati rast tumora tako što izazivaju smrt ćelije, blokiraju rast ćelije i blokiraju razvoj krvnih sudova koji su potrebni za razvoju tumora. Laboratorijske i studije nad životinjama su pokazale da kanabinoidi mogu ubiti ćelije kancera, a štititi normalne ćelije“, navode iz NCI-a.

Iz ovog instituta za Al Jazeeru su kazali da su od 2010. finansirali najmanje 36 projekata istraživanja koja su se odnosila na kanabis, te dodali da su samo finansirali „one sa najvišim naučnim meritumom“.

Nacionalni institut koji istražuje zloupotrebu narkotika, još jedna američka vladina agencija, također je objavio 2015. da kanabis može imati kapacitet borbe protiv tumora, pozvavši se nedavne testove na životinjama koje su izvodili britanski istraživači.

Kombinacija sa postojećim

Wai Liu, istraživač na londonskom univerzitetu St George koji je predvodio istraživanje, za Al Jazeeru kaže kako su kliničke provjere počele sa testiranjem dva kanabinoida protiv tumora na mozgu kod ljudskih pacijenata nakon obećavajućih testova na miševima.

Liu ističe kako neki segmenti kanabisa mogu promijeniti „signalizirane puteve“ u kanceru koji se „opiru instrukcijama za smrt ćelije“.

„Ustanovili smo da kanabinoidi mogu obnoviti normalno funkcioniranje ovih puteva. Ovo znači da će ćelije kancera sada moći umrijeti. Naša posljednja otkrića pokazuju da se kanabinoidi mogu efikasno kombinirati sa iradijacijom za liječenje tumora na mozgu miševa. Ovi podaci su veoma novi i tako uzbudljivi da su klinički testovi pokrenuti na pacijentima sa tumorom na mozgu“, kazao je Liu.

On je također predvodio istraživanje 2013. godine koje je ustanovilo da su kanabinoidi efikasni protiv ćelija oboljelih od leukemije.

„Ovi agenti su bili u mogućnosti ometati razvoj kancerogenih ćelija, zaustavljati ih i sprečavati njihov rast. U nekim slučajevima, pri korištenju specifičnih obrazaca doziranja, oni sami mogu uništiti kancerogene ćelije. Kada se kombiniraju sa postojećim terapijama, daju veoma efikasne strategije u borbi protiv kancera. Ono što je bitno, proizvodnja ovih komponenti nije skupa.“

No, kazao je za Al Jazeeru da je „još ranog govoriti o djelovanju kanabinoida kod ljudi“.

Izliječio tumor na prostati

Dennis Hill, biohemičar koji je radio na istraživanju kancera 10 godina na Univerzitetu Texas, za Al Jazeeru kaže kako je izbjegavao konvencionalne tretmane i sam sebe izliječio od tumora na prostati samo sa uljem kanabisa.

Godine 2010. mu je dijagnosticiran agresivni adenokarcinom u poodmakloj fazi i dogovoren mu je sastanak kod urologa da dobije terapiju radijacijom.

„Često sam viđao takve pacijente i gledao mnoge ljude kako pate i umiru od terapije i nisam bio zaintersovan.“

Tada mu je prijatelj predložio kanabis kao lijek i on je počeo to istraživati.

„Kao biohemičar, razumijem medicinska objašnjenja o tome kako kanabis ubija ćelije tumora“, dodaje.

Nakon nekoliko mjeseci korištenja ulja kanabisa i bez radijacije, „tumor je u potpunosti nestao“, govori Hill, uz opasku da su neželjena dejstva liječenja bila „veoma trivijalna“.

Izvor: Al Jazeera