Preko sukobljenog Jemena do bogate Saudije

Broj migranata koji sa Roga Afrike odlaze u Jemen, ne smanjuje se uprkos ratu u toj zemlji. Preko Jemena pokušavaju ući u Saudijsku Arabiju i druge zemlje Zaljeva. Humanitarni radnici kažu da sukob u Jemenu olakšava posao krijumčarima ljudi.

Obok je središte trgovine ljudima u Džibutiju. Migranti koji žele preći Adenski zaljev i preko Jemena doći do bogatih zaljevskih zemalja svakog dana dolaze ovamo zbog relativne blizine Arapskog poluotoka.

Migrante, većinom muškarce i tek poneku ženu, lako je prepoznati, satima sjede u sjenama dućana i kuća čekajući. Etiopljanin Salaheddine Qassem jedan je od njih.

„Moj san je otići u Saudijsku Arabiju. Ovdje čekam krijumčare. Otprilike će nas 300 večeras biti prebačeno čamcem“, kazao je Salaheddine Qassem, migrant iz Etiopije.

Na glavnoj gradskoj tržnici posao cvjeta. Krijumčari, njihovi posrednici i pregovarači mogu se vidjeti kako se cjenjkaju. Njihova vozila nisu daleko.

Izvan grada, upravo je stigla velika skupina migranata. Sa sobom, osim boce vode i nade u bolji život, nose malo toga.

Ovo je tek dio putovanja na koje je većina krenula iz Etiopije ili Eritreje. Krijumčari ih drže u blizini grada, daleko od očiju državne policije.

Pojedinci kažu da bježe od progona vlasti u svojoj zemlji.

„Protestovali smo jer nam je vlada željela konfiskovati zemlju u blizini Adis Abebe. Uhapsili su nas i pretukli. Oslobođen sam uz kauciju od 1.000 dolara. Odmah sam odlučio otići“, rekao je Muqtar Abdi, migrant iz Etiopije.

Sukob u Jemenu ne odvraća migrante

„Kako bi osigurali stalni dolazak onih koji žele otići u Jemen, krijumčari ih namjerno drže u zabludi o ratu koji se tamo vodi. Neki od mladića kažu kako im je rečeno da je situacija mirna i da je prolaz između Jemena i susjednih zaljevskih zemalja sada lakši“, javlja reporter Al Jazeere Mohammed Adow.

Dužnosnici UN-ove međunarodne organizacije za migracije pokušavaju obeshrabriti migrante od opasnog putovanja čamcem. Uspjeli su poslati natrag nekolicinu koji su se željeli vratiti kući.

Ali pojedini, kao što je Abubakr Osman iz Eritreje, kažu da se nemaju čemu vratiti.

Trenutačno živi u izbjegličkom kampu otvorenom za Jemence pobjegle od rata u domovini. Ističe da će ostati tu koliko god može.

Izvor: Al Jazeera