Njemačka: Nestalo 5.000 djece izbjeglica

Broj bi se mogao kretati između 300 i 500 dnevno, možda i manje jer je nestanak ponekad registriran na više mjesta (AP)

Gotovo 5.000 izbjegle djece bez pratnje registrirano je kao nestalo u Njemačkoj, priopćio je u srijedu njemački Savezni kriminalistički ured (BKA).

Gotovo 10 posto od 4.749 maloljetnika, koji su registrirani kao nestali na početku godine, mlađe je od 13 godina, dok je 4.287 u dobi između 14 i 17 godina, rekla je glasnogovornica BKA. Preostali 31 je stariji od 18 godina.

Ta brojka predstavlja veliki porast u odnosu na šest mjeseci ranije, kada je 1.637 djece registrirano kao nestalo.

Glasnogovornica je izjavila da bi se taj broj mogao kretati između 300 i 500 dnevno, ovisno o broju novih i riješenih slučajeva.

Dvije godine za ujedinjavanje obitelji

Dodala je da bi brojka mogla biti manja jer su djeca ponekad registrirana kao nestala na više mjesta, prenosi Hina.

Europol je nedavno priopćio da je u posljednje dvije godine u Europi nestalo 10.000 djece izbjeglica. Dok su neka od njih možda već s rođacima, a da to nije poznato vlastima, veliki broj njih bi mogao biti u opasnosti.

Dječija humanitarna organizacija Deutsches Kinderhilfswerk priopćila je da bi zakon koji je u srijedu odobrila vlada kancelarke Angele Merkel mogla naškoditi djeci izbjeglicama koja putuju bez pratnje.

Taj zakon predviđa razdoblje čekanja od dvije godine za ujedinjavanje obitelji izbjeglica i migranata koja nisu u velikoj opasnosti od progona u svojim domovinama.

Njegova je svrha spriječiti dolazak više tisuća članova obitelji prema odredbi o ujedinjavanju u njemačkom zakonu o azilu.

Izvor: Agencije