Nasilne intervencije nakon netačnih dojava u Francuskoj

Primjena izvanrednog stanja česta je na muslimanima koji nisu povezani s terorizmom što, kažu u VE-u, pridonosi jačanju stigmatizacije (Reuters)

Izvanredno stanje uvedeno u Francuskoj nakon terorističkog napada u studenom omogućilo je zlouporabe policije, istaknulo je u srijedu Vijeće Europe (VE) i pozvalo da ga se ne produljuje.

Izvanredno stanje koje omogućuje policiji premetačine stanova bez kontrole suda, određivanje kućnog pritvora svakoj osobi koju se smatra opasnom, “bitno je ograničilo temeljne slobode i oslabilo neka jamstva pravne države”, ocijenio je povjerenik za ljudska prava VE-a Nils Muiznieks, prenosi dnevni list Le Monde.

Nasilne intervencije na temelju netočnih informacija su izazivale velike moralne patnje i teške materijalne štete osobama koji nemaju nikakve veze s terorizmom, istaknuo je.

Izvanredno stanje, koje se francuski parlament priprema unijeti u ustav, imalo je razmjerno ograničene konkretne učinke u pogledu borbe protiv terorizma, rekao je Muznieks, kako prenosi Hina. 

Stigmatizacija muslimana i otežavanje kohezije

Primjena izvanrednog stanja, često na muslimanima koji nisu povezani s terorizmom, pridonosi jačanju stigmatizacije muslimana i otežava socijalnu koheziju, ističe povjerenik.

“Razumljivo je i opravdano da se država mobilizira za zaštitu svog stanovništva od terorističke prijetnje koja i dalje traje. Nastavak tim putem nije poželjan jer bi to pojačalo polarizaciju društva i oslabilo pravnu državu i to bi na kraju bila pobjeda terorista”, upozorio je europski dužnosnik.

Krajem siječnja je glavni tajnik VE-a Thorbjorn Jagland istaknuo u pismu francuskom predsjedniku Francoisu Hollandu svoju zabrinutost produljenjem izvanrednog stanja.

Izvor: Agencije