Turska granatirala uporišta ISIL-a u Siriji

Napadi su izvedeni u sklopu koalicijske kampanje protiv te naoružane grupe (AP)

Turska vojska gađala je uporišta grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) u sirijskoj pokrajini Halep.

Napadi su izvedeni u sklopu koalicijske kampanje protiv te naoružane grupe, saopćili su turski mediji.

Turska televizija NTV izvijestila je da je između 50 i 60 granata ispaljeno iz haubice na sirijsku teritoriju.

Sporazum o obustavi vatre se ne odnosi na teritorije pod kontrolom grupe ISIL i Nusra fronta, organizacije povezane sa Al-Kaidom, koje drže više od polovine Sirije.

Turska vojska ranije je napala uporišta ISIL-a avionima F-16.

Prekid vatre

Napad turske artiljerije i avijacije uslijedio je nekoliko sati nakon što je generalni sekretar UN-a izjavio je da se primirje u Siriji uglavnom poštuje, uz manje incidente.

“Prekid neprijateljstva se uglavnom održava, čak iako je bilo nekih incidenata”, rekao je Ban Ki-moon novinarima u Ženevi nakon razgovora sa svojim izaslanikom Staffanom de Misturom uoči sastanka Međunarodne grupe za podršku Siriji.

Komisija zadužena za praćenje poštovanja primirja i sve članice Grupe za podršku Siriji sada nastoje da osiguraju da ovo ne eskalira kako bi se primirje nastavilo, rekao je Ban, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije  


Povezane

Nakon jednodnevne pauze, ruski avioni nastavili su zračne napade u Siriji.Napadnuto je više gradova u zapadnom dijelu provincije Halep.Opozicioni izvori smatraju da je riječ o grubom kršenju primirja, jer na pogođenom području djeluju oružane grupe koje su pristale na primirje.Kažu da prisustvo pripadnika Fronta Al Nusra ne može da bude opravdanje za napade, jer je […]

Published On 28 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO