Super utorak u SAD-u: Izborna prekretnica

Očekuje se da će Donald Trump ponovo dominirati među republikanskim kandidatima (Reuters)

„Super utorak“ je ime dato onom danu kada najveći broj američkih saveznih država dobija priliku glasati za republikanske i demokratske kandidate u izbornom procesu za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Taj dan je obično prekretnica mnogih kampanja i ključni pokazatelj koga će koja stranka nominirati. On sužava izbor.

Bez sumnje, ovaj utorak će bolje rasvijetliti budućnost pet preostalih republikanskih kandidata – Donalda Trumpa, Teda Cruza, Bena Carsona, Johna Kasicha i Marca Rubia. Prvog dana marta, ukupno 12 država i jedna teritorija će održati svoje izbore.

I za republikance i demokrate, Super utorak se svodi na omasovljavanje delegata. Za republikance, u pitanju je 595 delegata, a za demokrate – 1.004. Kada se uzme u obzir da republikanskim kandidatima treba 1.237 delegata za dobijanje stranačke nominacije, a demokratama 2.383, Super utorak je jedan od najvažnijih dana američkih predsjedničkih izbora.

Ove godine se proširio sastav država u Super utorku. Alabama, Arkanzas i Teksas su se uključili, kao i Minesota u održavanje izbora ovog dana. Ukratko, Super utorak, koji pokriva širi dio SAD-a – kao i politika svih uvjeravanja – je potentna realizacija i ekonomske izdrživosti i organizacijskih vještina svih kandidata.

Za demokrate će ovo biti stvarni test izdržljivosti za aktivističke kampanje, poput one koju trenutno vodi Bernie Sanders. Velika dešavanja kao Super utorak uvijek idu u korist kandidata sa dobrim fondovima, kao što je njegova protivnica u stranci Hillary Clinton.

Kraj za neke

U redovima republikanaca, samo Donald Trump, Ted Cruz i Marco Rubio ostaju održivi kandidati za dane nakon Super utorka. Teksas, država iz koje dolazi senator Cruz, održava primarne izbore 1. marta i Cruz vjeruje u jaku evangelističku podršku.

Trump, naravno, bi trebao dominirati: trenutno u anketama ima podršku od 37,5 posto. Rubio se smatra partijskim kandidatom kompromisa.

Više delegata se može osvojiti na Super utorak nego na bilo koji drugi dan izbora. Kandidati će dobivati delegate na osnovu procenta glasova koje dobiju. U Alabami, republikanski kandidati će se takmičiti za 50 delegatia. Sanders i Clinton se takmiče za 60 njih. Najveći trofej koji nosi Super utorak za kandidate obje stranke je Teksas – 155 za republikance, 252 za demokrate.

U borbi da nadmaše jedan drugog i postanu glavni protivnik Donaldu Trumpu, Super utorak je dan borbe za sredstva i za Cruza i za Rubija. Do sada je Cruz bio popularniji kod donatora. U ovaj mjesec je ušao sa skoro dvostruko više novca od protivnika. Teksaški senator je također bio bolji u prikupljanju sredstava u 11 država Super utorka. Prošlog mjeseca je sakupio u njima više od 1,8 miliona dolara, dok je Rubio „došao“ do samo 774.000 dolara.

Predviđa se da će se broj kandidata smanjiti nakon Super utorka, te da će ili Kasich ili Caros – a možda i oba – odustati od utrke. Preostali kandidati imaju velike države pred sobom, pa će se 15. marta glasati u Floridi, Ilinoisu, Sjevernoj Karolini i Misuriju. Njujorčani će glasati 19. aprila, a 7. juna je još jedan dan sa više država – tada biraju Kalifornija, Montana, Nju Meksiko, Nju Džersi i obje Dakote.

Izvor: Al Jazeera