S. Koreja: Američki student se izvinio za krađu političkog postera

Student je istakao da ga je tzv. “Z društvo“ na Univerzitetu ohrabrilo na krađu (Reuters)
Student je istakao da ga je tzv. “Z društvo“ na Univerzitetu ohrabrilo na krađu (Reuters)

Američki student, kojeg je Sjeverna Koreja uhapsila u januaru ove godine, jer pokušao ukrasti politički poster iz hotela u kojem je boravio, u suzama se na sudu izvinuo za ono što je uradio.

Otto Warmbier (21), student Univerziteta u Virginiji, je uhapšen u januaru jer je, kako su to zvaničnici Sjeverne Koreje kazali, želio oštetiti državu pod nadzorom američke Vlade.

Warmbier je kazao da mu je za krađu tog političkog banera ponuđeno auto vrijedno 10.000 američkih dolara, a rečeno mu je da će, u slučaju da se ne vrati, njegovoj majci biti isplaćeno 200.000 američkih dolara. Naveo je i da je crkva umješana u cijeli slučaj.

Polutajno univerzitetsko društvo

On je kazao da je pristao na ponudu jer njegova porodica ima finasijskih problema.

“Mislio sam da je ovo moja zlatna prilika da dođem do novca“, kazao je on i dodao da mu je rečeno da, ako spomene umiješanost crkve, neće biti plaćen.

On je također istakao da ga je tzv. “Z društvo“ na Univerzitetu, kojem se želio priključiti, ohrabrilo da uradi tako nešto.

To društvo je opisano kao polutajna organizacija osnovano 1892. godine.

Detalji o kazni za Warmbiera nisu još objavljeni, a u nekim prethodnim slučajevim se dešavalo da optuženi povuku sve što su rekli nakon što su oslobođeni.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO