NATO: Primirje u Siriji se uglavnom poštuje

Prekid neprijateljstava u Siriji stupio je na snagu u subotu (AP)
Prekid neprijateljstava u Siriji stupio je na snagu u subotu (AP)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da se sporazum o prekidu neprijateljstava u Siriji uglavnom poštuje, navodeći da je i dalje zabrinut zbog jačanja ruskog vojnog prisustva u zemlji.

“Zabrinuti smo zbog značajnog jačanja ruskog vojnog prisustva koje vidimo u Siriji, sa kopnenim snagama, snagama mornarice u Mediteranu i zračnim snagama koje izvode zračne udare i na čijoj su se meti dosad uglavnom nalazili položaji Islamske države, ali i drugih opozicionih grupa”, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je, tokom posjete Kuvajtu, kazao da “ne postoje planovi da NATO osigura kopnene snage za vojne operacije u Siriji”, prenio je Tanjug agenciju AP.

Ocjene SAD-a i UN-a

Bijela kuća je saopćila da nije iznenađena izvještajima o kršenju primirja u Siriji, ali smatra da je previše rano reći da je taj plan doživio neuspjeh.

“Očekivali smo da će biti izvještaja o kršenjima i da će u njegovoj uspješnoj primjeni biti nekih rupa na putu”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Navodeći da će međunarodna kontakt grupa tražiti da se provjere navodi o kršenju primirja, Earnest je naveo da SAD “ostaje posvećen tom procesu”, prenio je AFP.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio je ranije da se primirje u Siriji uglavnom poštuje, uz manje incidente.

“Prekid neprijateljstva se uglavnom održava, čak iako je bilo nekih incidenata”, rekao je Ban novinarima u Ženevi nakon razgovora sa svojim izaslanikom Staffanom de Misturom.

Prekid neprijateljstava u Siriji stupio je na snagu u subotu.

Izvor: Agencije


Povezane

Nakon jednodnevne pauze, ruski avioni nastavili su zračne napade u Siriji.Napadnuto je više gradova u zapadnom dijelu provincije Halep.Opozicioni izvori smatraju da je riječ o grubom kršenju primirja, jer na pogođenom području djeluju oružane grupe koje su pristale na primirje.Kažu da prisustvo pripadnika Fronta Al Nusra ne može da bude opravdanje za napade, jer je […]

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO