Mađari pripremili referendumsko pitanje o izbjeglicama

Orban smatra da bi kvote za izbjeglice promijenile etničku, kulturnu i vjersku kartu Mađarske i Evrope (EPA)
Orban smatra da bi kvote za izbjeglice promijenile etničku, kulturnu i vjersku kartu Mađarske i Evrope (EPA)

Nacionalni izborni odbor Mađarske (NVB) dao je “zeleno svijetlo” za referendumsko pitanje kojim mađarska vlada želi osujetiti planove Europske unije (EU) o obveznim kvotama za prihvat izbjeglica.

Građani Mađarske na referendumu će odgovoriti na pitanje: “Želite li dozvoliti Europskoj uniji da određuje premještaj nemađarskih građana u Mađarsku bez dozvole Nacionalne skupštine?”, prenosi novinska agencija MTI.

Referendumsko pitanje će morati dobiti i formalno odobrenje najvišeg mađarskog suda – Kurije.

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je nedavno kako je njegova vlada odlučila raspisati referendum o obveznim kvotama za prijem izbjeglica koje je EU odredila državama članicama.

Ne zna se datum referenduma

Po Reutersu, Orban je naveo da bi kvote za izbjeglice promijenile etničku, kulturnu i vjersku kartu Mađarske i Europe.

“Vlada ovim odgovara na raspoloženje javnosti. Smatramo da je uvođenje kvota za premještanje izbjeglica bez podrške ljudi jednaka zloupotrebi”, rekao je Orban.

Mađarska vlada desnog centra sve vrijeme odbija izbjegličke kvote, a mađarski premijer nije rekao kada će referendum biti održan.

I čelnik Slobodarske stranke Austrije (FPO) Heinz-Christian Strache smatra da bi u Austriji trebalo održati referendum o zatvaranju granica za izbjeglice, kao što je to najavljeno u Mađarskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO