Kuba želi širiti zdravstveni turizam na SAD

Kuba je, osim po Fidelu Castru i starim automobilima, poznata i po medicinskom turizmu. Ukidanjem sankcija, službena Havana svoju šansu za širenje te industrije vidi na tržištu SAD-a.

Jahanje jača Miguelove leđne mišiće. dječak iz Venecuele pati od cerebralne paralize, a za liječenje je izabrao bolnicu na Kubi.

Dva moždana udara u Havanu su dovela i Franklina Kwawu. On je iz Gane. 

Sankcije onemogućile nabavku lijekova

Na fizikalnu, govornu i okupacijsku terapiju za tri mjeseca potrošio je deset tisuća dolara. No, kako kaže, rezultati su vidljivi. Mobilnost mu se polako vraća.

Kuba najviše nudi za ono što platite. Imaju malo resursa, ali ih maksimalno koriste. Klinika La Pradera prostire se na 17 hektara. Za osoblje to nije samo bolnica, već i hotel.

Postoje gotovo 20 godina, a za to vrijeme kroz njihove ruke prošle su 52.000 pacijenata. Većina ih je došla iz Kanade, Kine i Europe.

“Pacijenti ovdje ne dolaze zbog modernih bolnica jer su sankcije onemogućile nabavku neke opreme i mnogih lijekova. Američki embargo kaže kako je Vlada naštetila širenju medicinskog turizma pogotovo na tržištu SAD-a”, javlja reporterka Al Jazeere Natasha Ghoneim.

No, sa zatopljenjem odnosa između te dvije zemlje, kubanska Vlada je optimistična.

Interes američkih turista

“S otvaranjem američkog tržišta, koje je vrlo važno, mogli bismo dizajnirati niz medicinskih programa isključivo za njih”, kaže Jenry Cuador, ravnatelj bolnice La Pradera.

Interes američkih turista već postoji.

“Željela sam vidjeti šta se to događalo na Kubi i probati to razumjeti, a ne da spekuliram”, kaže američka turistkinja Roslyn Duda.

Širenje na američko tržište tek predstoji, a do tada najbolja reklama kubanskog medicinskog turizma su ljudi poput Miguela i Frenklina, koji bi uskoro La Praderu mogli napustiti na vlastitim nogama.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Američki predsjednik će se na Kubi sresti s liderom te države Raulom Castrom, ali ne i njegovim bratom Fidelom.

18 Feb 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO