Kampanja: ‘U našoj kući je ekstremista’

Ekstremist se može poznati po oblačenju neuobičajene odjeće, poput turbana ili afganistanske odjeće, navodi se u kampanji (EPA)
Ekstremist se može poznati po oblačenju neuobičajene odjeće, poput turbana ili afganistanske odjeće, navodi se u kampanji (EPA)

Kuvajtska Opća uprava za istraživanje kriminala pokrenula je kampanju “U našoj kući je ekstremista”, s ciljem prijavljivanja osoba s ekstremističkim stavovima pod sloganom “naša djeca su naš emanet”.

“Ne dvoumi se da zaštitiš svog sina prije nego što postane ubica ili žrtva. Zaštita djece je moralna, vjerska i nacionalna obaveza, a prijavljivanje ukućanina ne povlači zakonske konsekvence”, navodi se u pojašnjenju kampanje koja je pokrenuta pod pokroviteljstvom kuvajtskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vjerska isključivost

U kampanji se navodi nekoliko indikatora ekstremizma, a optuživanje drugih da su nevjernici i u zabludi je jedan od njih.

“Upućivanje prijetnji smrću, kontinuirani napadi na osobe drugačijih vjerskih ili doktrinarnih načela, kao i uvjerenje da su legitimni vjerski autoriteti nevjernici” pokazatelji su ekstremizma, uz preferiranje ekstremnih vjerskih autoriteta, napuštanje džamija, te davanje podrške terorističkim napadima.

Prema tvrdnjama kuvajtskog MUP-a, ekstremisti smatraju da sve koji misle drugačije treba ubiti bilo kojim sredstvom. Za njih je poziv na suživot zavjera i prijetnja islamu.

Ekstremni član porodice može se poznati i prema strogom ophođenju prema ukućanima, a naročito ženama.

“Što se tiče vanjskog izgleda, ekstremist se može poznati po oblačenju neuobičajene odjeće, poput turbana ili afganistanske odjeće”, navodi se u uputama i dodaje da takva osoba ne poštuje naučna dostignuća, ne želi se educirati i izdvaja se od porodice i prijatelja.

‘Vjerska obaveza’

Ova kampanja “polazi od principa da je svaki građanin stražar”, saopćio je izvor iz kuvajtskog MUP-a za portal HuffPost Arabi.

Dodaje se da uspjeh kampanje zavisi od kooperativnosti građana.

Kampanja je pokrenuta u jeku oružanih napada ekstremnih osoba na članove vlastitih porodica, često i sa smrtnim ishodom, navode iz MUP-a, dodajući da je ona nastala kao rezultat “opsežnih psiholoških, zakonskih i sigurnosnih analiza”.

Kuvajtski misionar Hai Alhahi ocijenio je da “saradnja sa vlastima neminovno pridonosi blagostanju, stabilnosti i sigurnosti društva”, te dodao kako je ta saradnja vjerska obaveza.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO