Švicarci glasali protiv deportacije stranaca

Okrivljujuće presude automatski bi vodile deportaciji (EPA)

Švicarci su s 58,9 posto glasova odbacili zakonski prijedlog desničarske Švicarske narodne stranke (SVP) o automatskom izgonu stranaca koji počine bilo kakvo krivično djelo, pokazali su konačni rezultati.

Prema konačnim rezultatima 58,9 posto glasača protivi se prijedlogu da stranci koji žive u Švicarskoj budu automatski prognani ako počine krivično djelo, ali i bilo kakav prekršaj neovisno o tome koliko dugo žive u Švicarskoj.

Referendumu se odazvalo 63 posto Švicaraca, što je znatno više od prosjeka u toj zemlji koji iznosi nešto više od 40 posto.

Desničarska Švicarska narodna stranka (SVP) potaknula je plebiscit o automatskom izbacivanju stranaca proglašenih krivim za krivična djela, veća ili manja, neovisno o tome koliko dugo žive u Švicarskoj.

Stav protivnika inicijative

Populistički SVP, koji podršku skuplja sloganima poput “Stvorimo sigurnost!”, osvojio je na parlamentarnim izborima u decembru najviše glasova na osnovu protuuseljeničke kampanje, te sada imaju dva od sedam ministarskih mjesta u višestranačkoj vladi.

Protivnici njihove inicijative smatraju kako će ona dovesti do velikih problema, potkopati parlamentarnu demokratiju i pravnu državu. 

Prema zakonu koji predlaže SVP, država ne bi deportirala samo strance koji su počinili ubistvo, silovanje ili trgovanje ljudima, nego i sitne prekršaje, poput lažnih svjedočanstava, prijetnji državnim službenicima ili vandalizma.

Okrivljujuće presude automatski bi vodile deportaciji, a sudije više ne bi imale pravo procijeniti pojedinačne situacije optuženika prije nego što im se odredi takva kazna.

Izvor: Agencije