Kamp pun Sirijaca pobjeglih od ruskih napada

Hiljade Sirijaca smještene su u kampovima duž turske granice. Stigli su bježeći od sukoba, koji su intenzivirani u danima prije prekida neprijateljstava. Reporter Al Jazeer Jamal Elshayyal dobio je ekskluzivni pristup jednom od kampova u blizini graničnog prelaza Babu Selama.

Izbjeglički kamp Selama trenutno je dom hiljadama Sirijaca nedavno raseljenih zbog ruskih zračnih napada.

Ovaj komad zemlje, nedaleko od granice s Turskom, donedavno je bio prazan. Sada su ovdje hiljade šatora odvojenih uskim prolazima.

Kamp je pun dječaka i djevojčica kojima je rat uskratio djetinjstvo. Dok njihovi vršnjaci širom svijeta idu u školu, oni nemaju kuda da odu.

Porod u izbjeglištvu

Ali je rođen prije 15 dana. Njegovi roditelji pobjegli su iz Tel Rifaata u provinciji Halep prije tri sedmice, kad je grad postao meta ruskih zračnih napada.

„Napustili smo svoje domove zbog ruskih zračnih napada. Napadi su bili neprestani. Nisu birali mete”, kaže  Mohammed abu Ali, interno raseljena osoba.

Cijelu sedmicu spavali su u autu, dok Alijeva majka nije počela da se porađa. Tek kada se Ali rodio, dobili su šator.

Iako izbjeglice već sedmicama dolaze ovamo, ono što ovaj kamp čini drugačijim od ostalih je to što Sirijci smješteni ovdje kažu da su prisilno i planski raseljeni, da je to bio cilj ruskih zračnih napada i sirijskog režima.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera