VIDEO: Pobunjenici američkom raketom pogodili ruski tenk

U snimku objavljenom na YouTubeu, sirijski pobunjenici zabilježili su kako prvi put ispaljuju protivtenkovske rakete TOW, američke proizvodnje, na ruski T-90 tenk. 

Prema onome što piše u opisu videa, napad TOW-om desio se u sirijskom gradu Sheikh Aqil, predgrađu sjeverozapadno od Halepa. 

BGM-71 TOW je protivtenkovski raketni sistem koji je SAD dopremao sirijskim pobunjenicima. 

Otkako su se prvi put pojavile 2014. godine, rakete su se koristile širom ratom zahvaćene zemlje, i često su se mogle vidjeti u snimcima koji prikazuju kako pobunjenici napadaju sirijske snage i grupe koje podržava Vlada. 

Video prvi put pokazuje kako se američki TOW ispaljuje u jedan od najmodernijih ruskih tenkova. 

Međutim, nije jasno da li se u tenku nalaze ruski ili sirijski vojnici.

Napredni tenkovi

Kada je Rusija počela dopremati vojnu opremu na sjever Sirije u septembru 2015, postojali su potvrđeni izvještaji da se u ruskoj bazi u Latakiji nalaze tenkovi T-90, iako je bilo vjerovatno da su tamo samo kako bi branili bazu. 

Rusija je davala mnoge druge tipove tenkova vojsci sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. 

U novembru 2015, T-90 su viđeni istočno od Latakije, u blizini Halepa. Tada je Al-Masdar Al-‘Arabi objavio da je mali dio ovih tenkova dopremljen sirijskoj vojsci kako bi joj pomogli u operacijama. 

U posljednjim sedmicama, napredne tenkove snimio je CNN na periferijama Raqqe. 

U videu objavljenom u petak, prikazno je kako raketa udara u cijev tenka. 

Kako su pisali blogovi specijalizirani za oružje, T-90 opremljen je uređajem napravljenim da može srušiti navođene rakete kao što je TOW.

U ovom slučaju, čini se da je taj sistem zakazao ili da nije bio aktivan. Iako se u videu prikazuje kako vojnici iz tenka bježe, izgleda da udar nije uništio cijev. 

Izvor: Agencije