Sjena 1989. izaziva strah u Caracasu

Prije dvadeset i sedam godina, krvavi neredi, izazvani lošim stanjem u ekonomiji, potresli su Venecuelu. Danas se ta zemlja suočava sa sličnim problemima, a mnogi se nadaju da se nasilje iz 1989. neće ponoviti.

Posljednji trenuci života jednog mladića najbolnija su uspomena koju fotoreporter Francisco Frasso ima na 27. februar 1989. Tog dana, hiljade stanovnika Venecuele izašle su na ulice protestujući zbog rasta cijena goriva.

Trodnevni neredi i pljačkanje, te brutalna reakcija policije, šokirali su cijelu zemlju, nenaviklu na ulično nasilje.

Događaji tih dana toliko su značajni za Venecuelu da su, godinama kasnije, pomogli Hugi Chavezu da dođe na vlast. Također, decenijama ih u cijeloj regiji ističu protivnici kapitalizma.

Plakao u uredu

“Radio sam kao lud. Kad sam došao u ured, počeo sam plakati. Plakao sam zbog onih koje sam gledao kako umiru, zbog zloupotrebe vlasti i kolapsa zemlje od kojeg se još nismo oporavili.”

Dvadeset i sedam godina kasnije, Venecuela opet prolazi kroz krizu. Suočena s više od decenije ekonomske kontrole i problema, vlada je nedavno poduzela iste mjere koje su dovele do nereda 1989. godine. 

Za mnoge koji su svjedočili nasilju i pljačkanju, put ka oporavku bio je veoma dug i bolan. Iako kažu da je stanje u kojem se zemlja našla slično, sumnjaju da bi opet moglo doći do društvenog prevrata.

Ipak, Frasso neprestano strahuje da bi Venecuelu opet moglo potresti ulično nasilje kao ono koje je zabilježio svojim fotoaparatom.

Frasso kaže: “Ne želim opet praviti takve fotografije. Slika Venecuele koju želim imati u glavi je slika zemlje koja ide naprijed i u kojoj svi zajedno živimo jedni uz druge.”

Sve duže u redovima

Ali stanovnici Venecuele sve duže stoje u redovima kako bi kupili manje nego ranije. A tenzije rastu.

Želeći ojačati ekonomiju, predsjednik Nicolas Maduro prošle sedmice je povećao cijene goriva – prva takva mjera u više od dvadeset godina.

Građani se pitaju koliko je još sličnih mjera i vremena potrebno da se ekonomska situacija poboljša… Dok se sjena 27. februara 1989. još nadvija nad Caracasom i izaziva strah.

Izvor: Al Jazeera