Rusija obustavila zračne napade u Siriji

Prekid vatre je stupio na snagu tokom protekle noći (EPA)

Rusija je obustavila sve zračne napade na teritorije naoružanih grupa u Siriji, uključujući i Vladinih snaga, u skladu sa primirjem koje je noćas stupilo na snagu, saopćio je visoki ruski vojni zvaničnik, javile su agencije.

“Ruska Federacija potpuno je obustavila napade u ‘zelenoj zoni’, to jest u onim oblastima u kojima su naoružane jedinice koje su nam poslale zahtjev za prekid vatre”, rekao je general Sergej Rudskoj na brifingu u Moskvi.

Mirno u aviobazi u Latakiji

“Situacija je mirna – primirje se uglavnom poštuje, po prvi put u mnogo godina”, rekao je Al Jazeerin reporter Omar al-Salah, koji izvještava iz Gaziantepa na granici Turske sa Sirijom.

“U aviobazi u Latakiji, koju su Rusi koristili za svoje zračne udare, također je mirno.”

General Sergej Rudskoy je rekao dok će Rusija nastaviti zračne udare protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i ogranka Al-Kaide u Siriji, al-Nusra Fronta.

Dodao je da se 74 opoziciijske naoružane jedinice, uključujući i više od 6.100 boraca, složilo u vezi prekida vatre.

Prekid vatre u Siriji je, uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država i Rusije, stupio na snagu tokom noći, ali ga nisu prihvatii ISIL i Front al-Nusra, sirijski ogranak Al-Kaide. 

Pregovori između režima Bashara Al-Assada i opozicijskih pobunjeničkih grupa bili su otkazani početkom februara zbog velike ofanzive koju je Assadova vojska pokrenula uz podršku ruskih zračnih udara protiv pobunjenika.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno pozvalo sve strane u ratu u Siriji da poštuju uslove američko-ruskog sporazuma o prekidu vatre.

Izvor: Al Jazeera i agencije